Lin Gaoyuan (links). 

Lin Gaoyuan (links). ©  EPA-EFE

WK tafeltennis: China en VS vaardigen gemengde teams af bij 50e verjaardag ‘pingpongdiplomatie’

China en de Verenigde Staten vaardigen twee teams af voor het gemengd dubbel op het WK tafeltennis in het Amerikaanse Houston, dat dinsdag van start gaat. Ze herdenken daarmee de 50e verjaardag van de ‘pingpongdiplomatie’, zo maakte de internationale tafeltennisfederatie (ITTF) maandag bekend.

Bron: BELGA

De term ‘pingpongdiplomatie’ deed zijn intrede na een ontmoeting tussen een Chinese en een Amerikaanse tafeltennisspeler op het WK van 1971 en zorgde voor een verbetering van de relaties tussen beide landen. Na de meeting werd een Amerikaans tafeltennisteam uitgenodigd in China, waarmee de weg geëffend werd voor een bezoek van de Amerikaanse president Richard Nixon aan het land in 1972.

De Chinees Lin Gaoyuan zal een duo vormen met de Amerikaanse Lily Zhang. De Amerikaan Kanak Jha zal aan de zijde van de Chinese Wang Manyu spelen.

Het nieuws werd aangekondigd op een galadiner. Onder de genodigden bevonden zich Christopher Nixon Cox en Neil Bush, respectievelijk de kleinzoon van Richard Nixon en de zoon van voormalig president George H. W. Bush.