©  put

Wegpolitie controleert dit weekend extra op gsm’en achter het stuur: agenten zetten anonieme vrachtwagen in

De federale wegpolitie voert dit weekend op de snelwegen extra controles uit op gsm’en en andere afleidingen achter het stuur. Het is de eerste keer dat ze zo’n “weekend van de aandacht” organiseert.

Bron: BELGA

Van alle auto-ongevallen zou zowat 5 tot 25 procent te wijten zijn aan afleiding. Bellen of sms’en tijdens het rijden verdrievoudigt het risico op een ongeval. “Naar schatting 5 procent van de dodelijke verkeersongevallen is te wijten aan gsm-gebruik. Dat zijn dus jaarlijks een dertigtal doden en zowat 2.500 gewonden”, zegt de federale politie.

Anonieme vrachtwagen

Daarom organiseert de wegpolitie dit weekend een nationale actie rond gsm-gebruik en andere vormen van afleiding achter het stuur. “Het is de eerste keer dat een dergelijke actie op nationaal niveau wordt georganiseerd”, luidt het. “De wegpolitie zal in alle provincies van ons land gerichte controles uitvoeren, zowel reguliere patrouilles als controles met gebruik van anonieme voertuigen. De wegpolitie van Oost-Vlaanderen zal daarbij zelfs gebruikmaken van een anonieme vrachtwagen, van waaruit ze een beter zicht hebben op de vrachtwagenchauffeurs.”

116 euro boete

Hoewel het in de eerste plaats om een bewustmakingscampagne gaat, worden bestuurders die tegen de lamp lopen, ook effectief beboet. Aan het gebruik van een gsm achter het stuur hangt een boete (onmiddellijke inning) van 116 euro vast. Als de zaak voor de politierechtbank verschijnt, kan het bedrag oplopen tot 2.000 euro en riskeert de overtreder ook een rijverbod.

Terugkerende actie

De politie wil van het “weekend van de aandacht” een terugkerende actie maken, zoals de flitsmarathon en het weekend zonder alcohol. Vanaf 2022 zal de federale politie samenwerken met de lokale politiezones om twee keer per jaar een nationaal actieweekend te organiseren op snelwegen en lokale wegen.

Meer over Federale Politie