©  AFP

 

WTA-baas dreigt competities in China op te schorten door onduidelijkheid over situatie Peng Shuai

Steve Simon, de voorzitter van de profbond voor tennissters (WTA), sluit niet uit dat er geen WTA-tenniswedstrijden meer in China zullen plaatsvinden als Peking geen duidelijkheid verschaft over de veiligheidssituatie van Peng Shuai.

Tom MasBron: BELGA

De tenniswereld maakt zich zorgen om de tennisspeelster, die spoorloos lijkt nadat ze eerder deze maand de voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo van seksueel misbruik beschuldigde.

LEES OOK. #whereIsPengShuai is trending: tennistoppers delen allemaal dezelfde foto, ook Kim Clijsters

In een interview met CNN op donderdag dreigde WTA-baas Simon het vrouwentennis uit China terug te trekken als het land de zaak niet opheldert. “We zijn volledig bereid om ons terug te trekken uit China en alle complicaties die dat met zich meebrengt het hoofd te bieden”, zei de patron van het vrouwentennis. “Omdat de zaak Peng belangrijker is dan die complicaties.”

De 35-jarige Peng beschuldigde eerder deze maand voormalig vicepremier Zhang Gaoli op Weibo van seksueel misbruik. Kort na de beschuldiging werd het bericht verwijderd en sindsdien lijkt Peng van de aardbodem verdwenen. Chinese staatsmedia gaven een mail vrij die van haar hand zou zijn, maar er zijn twijfels over de authenticiteit. Simon verklaarde eerder al dat Peng “gehoord dient te worden, niet gecensureerd”.