Advocaat Jef Vermassen vertegenwoordigt de familie van slachtoffer Els Van Doren. 

Advocaat Jef Vermassen vertegenwoordigt de familie van slachtoffer Els Van Doren. ©  Boumediene Belbachir

PODCAST. Hoe het net rond Els Clottemans zich sluit: “Er zijn maar drie mensen die de dader kunnen zijn”

Opglabbeek -

In aflevering 2 van onze podcast over de parachutemoord vertelde Els Clottemans de speurders dat slachtoffer Els Van Doren een affaire had met Marcel, ook een lid van de parachuteclub. Wilde zij op die manier de echtgenoot van Van Doren verdacht maken?

geo, nv

Deel 3 van ‘De Parachutemoord’ begint op maandagochtend 20 november 2006, twee dagen na de moord, wanneer Els Clottemans in het appartement van Marcel getuige is van een telefoongesprek tussen de minnaar en de echtgenoot van Els Van Doren, die intussen door de politie op de hoogte is gebracht van de affaire van zijn vrouw. “Er is een telefoongesprek geweest tussen Marcel en tussen mijnheer De Wilde omdat die laatste met heel veel vragen zat. Dat gesprek heeft ongeveer een uur geduurd, waarbij Marcel als thesis vooropstelde dat er drie mogelijkheden waren: ‘Ofwel vinden we de pilot chute (de kleine trekparachute, een cruciaal onderdeel van de parachute, die niet bij het materiaal zat, red.) niet, dan is het een raadsel. Ofwel vinden we die dicht bij het lichaam, dan is het een ongeval. Ofwel vinden we die ergens ver weg, en in dat geval zitten we met sabotage.’ En hij heeft eraan toegevoegd in dat gesprek: ‘En luister nu goed, Jan, er zijn maar drie mensen die in aanmerking komen om de feiten te hebben gepleegd: dat ben ik – maar ik heb het niet gedaan, ik zeg u dat in eer en geweten –, dat is Els Clottemans – maar ik heb het met haar besproken en zij zegt ook dat zij het niet is. Dus Jan, dan is er maar één mogelijkheid, en dan zit je wel in vervelende papieren.’ Dat is herhaaldelijk gezegd tijdens dat telefoongesprek.”

BELUISTER OOK. De Parachutemoord, deel 1: “Ze hoort een vieze slag en ineens ziet ze een been en voet”

Daderkennis?

Na dat telefoongesprek vertrekt Els Clottemans naar Genk, waar ze een afspraak heeft met de politie voor een getuigenverhoor. En het is tijdens dat gesprek dat ze – zo vertelden we al in aflevering 2 – aan de politie vertelt dat ze de pilot chute gevonden heeft. “Verdacht”, zo vindt de politie. Want die pilot chute is maar zo groot als een keukenhanddoek, en het is quasi onmogelijk om dat object te kunnen terugvinden bovenin een boom, op twintig meter boven de begane grond. Tenzij… je daderkennis hebt en wéét waar je moet gaan zoeken, zo redeneren de speurders.

Bitsige verhoren

De politie is er dan ook hoe langer hoe meer van overtuigd dat Els Clottemans op z’n minst meer weet over de moord op Els Van Doren. Wilde zij haar liefdesrivale uit de weg ruimen om minnaar Marcel voor zich alleen te hebben? En ook: waarom vertelt zij tegen de politie dat haar vriendin Els Van Doren een geheime relatie heeft met de Nederlander, maar vergeet ze er op dat moment bij te zeggen dat zijzelf een romance met Marcel beleeft? Simpel, zo zegt Jef Vermassen, de advocaat van Els Van Dorens echtgenoot Jan De Wilde, “omdat Clottemans de dader is en mijnheer De Wilde verdacht wilde maken, om zo de verdenking van háár af te schuiven.” Dat is ook de redenering van de federale gerechtelijke politie, die Els Clottemans opnieuw uitnodigen voor enkele verhoren. En die worden na verloop van tijd steeds bitsiger.

BELUISTER OOK. De miraculeuze vondst van Els Clottemans: “Ik heb de pilot chute gevonden, dus Els Van Doren is vermoord”

Luister nu gratis naar ‘De Parachutemoord in de HBvL-nieuwsapp, via hbvl.be/podcast of via je favoriete podcastapp. Zoek ons daar op ‘HBvL True Crime’.

Reageren? Dat kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio