©  via REUTERS

G7 roept Wit-Rusland op migratiecrisis “onmiddellijk” te beëindigen

De G7, de belangrijkste industrielanden, hebben Wit-Rusland donderdag opgeroepen om “onmiddellijk” een einde te maken aan de aanhoudende migratiecrisis aan de grenzen van de Europese Unie. De landen beschuldigden Minsk er ook van de aandacht te willen afleiden van schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht.

Bron: BELGA

In een verklaring veroordeelden de diplomatieke leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Italië en Japan de “orkestratie van illegale migratie over zijn grenzen door het Wit-Russische regime”. “Wij roepen Wit-Rusland op om de agressieve en uitbuitende campagne onmiddellijk te stoppen en nog meer dood en lijden te voorkomen”, klinkt het. 

De acties van het regime zijn een poging om de aandacht af te leiden van voortdurende verwaarlozing van het internationaal recht, de fundamentele vrijheden en de mensenrechten, klinkt het verder. De G7-landen roepen Minsk daarom op om internationale organisaties onmiddellijk en ongehinderd toegang te geven om humanitaire hulp te verlenen. 

De industrielanden betuigen verder ook hun solidariteit met Polen, Letland en Litouwen, die volgens hen het slachtoffer zijn van “provocerend gebruik van illegale migratie”. 

Een paar duizend migranten, voornamelijk uit het Midden Oosten, hebben dagenlang bij vriestemperaturen langs de Poolse grens in Wit-Rusland gebivakkeerd, in de hoop de EU binnen te komen. Het Westen beschuldigt Minsk ervan de toestroom te hebben georkestreerd als reactie op westerse sancties na de verkiezingen in 2020.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer