Aangeboden door JOBAT

Een cv, weg ermee?

Lange tijd leek een sollicitatie zonder cv als een boterham zonder beleg. Maar het tij lijkt te keren. Voor sommige bedrijven hoeft het cv niet meer. Motivatie primeert. “We laten het aan de kandidaten over om ons te verrassen met een creatieve video, podcast of zelfgebakken taart.”

William VisterinBron: Jobat.be

Bij het internationale communicatiebureau Team Lewis is het cv intussen naar de prullenmand verwezen. “Die keuze past in een bredere aanpak. Wij willen jonger en meer divers talent aantrekken. Diploma’s of werkervaring spelen daarbij een kleinere rol”, vertelt Jeroen Rigole, vice president bij Team Lewis.

1. LinkedIn is het nieuwe cv

Is het cv in de praktijk - ook bij andere werkgevers - al niet vervangen door een link naar de profielpagina van de kandidaat op LinkedIn? Dus what’s new? “Als je geïnteresseerd bent in een job bij ons kan je inderdaad een link naar jouw LinkedIn-profiel sturen”, antwoordt Rigole. “Maar je kan ons evengoed een korte videoboodschap sturen, een podcast over jezelf of ons uitnodigen op de koffie met zelfgebakken taart om elkaar te leren kennen.”

Op die manier hoopt hij naar eigen zeggen barrières weg te nemen en kansen te creëren voor een grotere groep mensen. “We leggen de focus op talent, passie en ambitie in plaats van de juiste adelbrieven. We willen niet horen wat een kandidaat vandaag allemaal al kan, maar wel waarin die persoon wil groeien en waar de ambitie ligt. En bovenal willen we veel ‘goesting’ zien.”

2. Motivatie is de nieuwe sollicitatie

Het afschaffen van het cv bij Team Lewis doet denken aan de bredere trend rond open hiring. Bedrijven werven daarbij mensen aan zonder ze vooraf via allerlei selectieprocedures te testen. Motivatie staat helemaal bovenaan.

Personeelspsycholoog Jos Verdonck erkent die trend, maar is als recruiter eerder kritisch. “Het heeft zeker iets sympathiek. Maar bij een krappe arbeidsmarkt is het soms ook wel een makkelijke kortetermijnoplossing. Soms lijkt het ook wat op trial & error. Want per slot van rekening doe je je selectie eigenlijk pas na de aanwerving”, stelt Verdonck, die wel erkent dat het kan werken voor operationele profielen die snel inzetbaar (moeten) zijn.

Los daarvan vindt Verdonck dat een cv cruciaal blijft voor recruiters. “Wij vragen altijd een cv, al kan dat inderdaad ook een LinkedIn-profiel zijn”, stelt hij. “Je moet als recruiter ook een persoon begrijpen. Je moet inschatten hoe die is gegroeid en welk parcours hij of zij heeft gelopen”, stelt hij. “Als je aanwerft, heb je nu eenmaal bepaalde criteria nodig.”

3. Meedraaien is nieuwe selectie

Vraag is of een screening of assessment die criteria moeten bieden? Of dat het op basis van een gesprek kan met het cv als leidraad? Of niets van dat alles tijdens de sollicitatie?

“Wij kiezen voor een open sollicitatiegesprek en een meedraaidag”, antwoordt Jeroen Rigole van Team Lewis. “Zo nodigen we kandidaten in de laatste fase van het proces uit om een dag of halve dag te komen meedraaien. Dit geeft een goed zicht op de kwaliteit van het werk van de kandidaat, en ook of er een wederzijdse klik is.”

Volgens Rigole zegt een cv alvast weinig tot niets. “We zagen kandidaten die op papier het perfecte profiel hadden met mooie referenties. Maar in realiteit hadden ze helemaal niet de juiste mindset om bij ons aan de slag te gaan of in het huidige team te passen”, klinkt het.

“Maar het omgekeerde zagen we ook. Kandidaten die bij ons aanklopten met een vodje van een cv maar die we hebben aangenomen door hun drive, enthousiasme en leergierigheid. En tot onze vreugde zijn dat uiteindelijk fijne collega’s geworden.”

Bron: Jobat.be