Mertens en Hsieh Su-wei moesten buigen voor Krejcikova en Siniakova. 

Mertens en Hsieh Su-wei moesten buigen voor Krejcikova en Siniakova. ©  ISOPIX

Tennis

Elise Mertens grijpt naast dubbeltitel op WTA Finals

Elise Mertens is er niet in geslaagd de finale van het dubbelspel te winnen op de WTA Finals, het officieuze WK in Guadalajara. De Hamontse moest, samen met Hsieh Su-wei, het onderspit delven

tegen Krejcikova en Siniakova: 3-6, 4-6.

Mertens had zichzelf - de Hamontse vierde op de dag van de finale haar 26ste verjaardag - op een mooi cadeau kunnen trakteren in Mexico. Maar net als in de groepsfase (3-6, 1-6) bleken Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova - de olympische kampioenen en eerste reekshoofden - ook in de finale een maatje te groot voor Elise en haar Taiwanese partner Hsieh Su-wei. Geen eerste Belgische dus op de erelijst van de WTA Finals in het dubbel. In het enkelspel gingen Kim Clijsters (2002, 2003, 2010) en Justine Henin (2006, 2007) wel al met de titel aan de haal.

Het Tsjechische duo, dat veel agressiever speelde, kreeg de Martina Navratilova-trofee uit handen van... Martina Navratilova, een ex-landgenote nota bene. Siniakova is ook de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. Opmerkelijk: de vier finalisten in Guadalajara hebben nu allemaal op die eerste plaats gestaan.

Hsieh Su-wei en Mertens met legendes Chris Everts (l) en Martina Navratilova (r). 

Hsieh Su-wei en Mertens met legendes Chris Everts (l) en Martina Navratilova (r). ©  ISOPIX

Ondanks de nederlaag in de finale mag Mertens terugblikken op een geweldig seizoen in het dubbelspel. De Hamontse begon het jaar, toen nog aan de zijde van Aryna Sabalenka, met winst op de Australian Open. Vanaf Roland Garros ging Elise met de tien jaar oudere Hsieh Su-wei in zee. Die nieuwe combinatie bleek heel snel erg succesvol met titels in Wimbledon en Indian Wells en dus ook de finale op de WTA Finals.

“Ik denk dat ik tevreden mag zijn over mijn jaar”, vertelde de Belgische nummer 1. “In onze sport is het belangrijk dat je jezelf kan tonen op de grand slams en op dat vlak mag ik niet klagen. Op de US Open speelde ik goed in het enkel (ze verloor in de achtste finales van Sabalenka, nvdr.) en ik won de Australian Open en Wimbledon in het dubbel. Er waren natuurlijk ook moeilijkere momenten. Zo was ik minder performant in het enkel op het einde van het seizoen, ook al slaagde ik erin mijn plaats in de top 20 te behouden.”

Mertens last nu een korte rustpauze in alvorens ze de blik op 2022 richt. “Uiteraard wil ik zo goed mogelijke resultaten neerzetten en klimmen in de ranglijst van het enkel (21ste nu, nvdr.). In het dubbel (nummer 4, nvdr.) wordt dat moeilijker. Het accent zal volgend jaar dus vooral op het enkelspel liggen.”(jüs/jmu/belga)

Meer over Elise Mertens