©  EPA-EFE

Apple levert voortaan vervangstukken aan consumenten

Technologiebedrijf Apple zal de toegang tot originele vervangstukken niet langer zo sterk beperken als voorheen. Het bedrijf kondigde woensdag een programma selfservice-reparaties aan.

Bron: BELGA

In eerste instantie zullen de eigenaars van de iPhone 12 en 13 de belangrijkste vervangstukken, de batterij, het beeldscherm en de camera, rechtstreeks bij Apple kunnen kopen en zelf vervangen. Tot nu toe hadden alleen de ongeveer 5.000 gecertificeerde dienstverleners en 2.800 onafhankelijke reparateurs toegang tot de originele stukken.

De selfservice-reparaties worden begin volgens jaar in de VS aangeboden en zullen in de loop van het jaar uitgebreid worden naar andere landen. Een precieze startdatum voor Europa kon Apple woensdag niet meedelen. Het programma zal later ook voor Mac-computers met een M1-chip beschikbaar zijn.

Apple reageert zo op vragen van consumenten en consumentenorganisaties. Ook vanuit de politiek kwam er kritiek, omdat het huidige systeem weinig marktwerking toelaat. Het Europees Parlement parlement sprak zich een jaar geleden uit voor een recht op reparatie, ook vanuit het idee om zo de levensduur van smartphones te verlengen.

Het nieuwe Apple-programma beperkt zich niet alleen tot vervangstukken, die verbruikers even duur zouden betalen als professionele ateliers. Apple zal hen ook toegang geven tot speciaal gereedschap en handleidingen. Er komt een nieuwe shop met meer dan tweehonderd items en gereedschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer