Ooggetuige Louis Selis op de plek waar Els Van Doren neerstortte. “Ik trok de struiken weg, en toen zag ik haar liggen.” ©  Tom Palmaers

Podcast

PODCAST. De Parachutemoord, deel 1: “Ze hoort een vieze slag en ineens ziet ze een been en voet”

Hasselt/Opglabbeek -

18 november 2006, Lijsterstraat, Opglabbeek: in de achtertuin van de familie Selis stort een parachutiste neer. Els Van Doren (38), moeder van twee kinderen, overleeft de klap niet. Van een ongeval is geen sprake, want de parachute werd gesaboteerd.

Geert Op ‘t Eynde en Nancy Vandebroek

“Zaterdag 18 november was een heel mooie dag. Ik had in de voortuin alles klaargezet om enkele bomen te snoeien.” Aan het woord is Louis Selis, bewoner van het huis in de Lijsterstraat waar de feiten zich exact vijftien jaar geleden hebben afgespeeld. Het zijn de eerste zinnen die te horen zijn in de vijfdelige podcastreeks De Parachutemoord, waarin we aan de hand van interviews met ooggetuigen, rechtstreekse betrokkenen en speurders de veelbesproken moordzaak reconstrueren.

“Mijn vrouw Paula wilde in de achtertuin de was gaan ophangen”, vertelt Louis in de podcast. “Plots hoort ze een slag, een vieze slag. Ze draait zich om, en ziet een paar meter verder, in de struiken, een been en een voet. Paula is dan naar mij gelopen, naar de voortuin: ‘Louis’, zegt ze, ‘kom eens rap naar achter, ik zie een voet en een been!’ Ze was helemaal op, echt de kluts kwijt. Dus ik vlieg naar achter, ik trek de struiken weg… En dan zie ik haar liggen.”

Het slachtoffer is Els Van Doren uit Ranst, lid van Dropzone Zwartberg, een parachuteclub die in vogelvlucht op zo’n drie kilometer van de Lijsterstraat ligt. Els was om iets voor halfeen ’s middags vanop 4.000 meter hoogte uit een vliegtuig gesprongen om samen met drie collega-parachutisten een vrije val uit te voeren. Vreemd genoeg weigerden zowel haar hoofd- als haar reservevalscherm dienst, iets wat extreem uitzonderlijk is. De fatale val in de Lijsterstraat is het onvermijdelijke gevolg.

“Mijn vrouw ging in de tuin de was ophangen, toen ze plots een vieze slag hoorde”

Ooggetuige Louis Selis

“Dit kan niet waar zijn”

In de club is de verslagenheid groot, vertelt centrumleider Jurgen Camps: “We misten een paar mensen op de dropzone. ‘Oké, geen probleem’, dacht ik, ‘dat gebeurt soms nog.’ Zeker bij het type sprong dat het groepje van Els deed, waar horizontaal redelijk wat afstand wordt afgelegd. Maar dan heb ik een telefoontje gekregen met het nieuws dat Els haar parachute niet was opengegaan, en haar reserve ook niet. ‘Dit kan niet waar zijn’, was het eerste dat door mijn hoofd ging. Het is onwezenlijk, je weet dat het kan gebeuren dat er iemand verongelukt, maar toch. Je zit vol vragen: ‘Wat is er misgelopen? Els had zoveel ervaring, wat is er gebeurd?’”

Slachtoffer Els Van Doren. ©  ROB TV

Cruciaal onderdeel ontbreekt

Het is inderdaad een raadsel hoe dit drama is kunnen gebeuren. Er wordt dan ook meteen een deskundige opgeroepen: parachutespecialist Ronny Mariën krijgt die zaterdagmiddag een telefoontje van clubverantwoordelijke Jurgen Camps. “Ik ben ter plaatse gegaan bij het slachtoffer, en daar zag ik meteen enkele zaken die niet correct waren”, vertelt Ronny in de eerste aflevering. “Bijvoorbeeld de pilot chute, een kleine parachute die het hoofdvalscherm moet opentrekken, die was er niet bij. Dat was voor mij de reden om tegen de politie te zeggen dat ze het parket moesten verwittigen. Toen was ik er vast van overtuigd dat dit een sabotage was…”

Wat volgt is een verhaal vol leugens, intriges en driehoeksverhoudingen. Een moordzaak die de hele wereld rondgaat, en die Vlaanderen tot op de dag van vandaag verdeelt in believers en non-believers.

Luister nu gratis naar ‘De Parachutemoord in de HBvL-nieuwsapp, via hbvl.be/podcast of via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Podcast Addict, Castbox, ...

Reageren? Dat kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer