Nieuwe app waarschuwt voor phishingberichten

Een nieuwe app - Safeonweb - moet het grote publiek waarschuwen voor phishingberichten die de ronde doen. Dagelijks circuleren tienduizenden dergelijke verdachte berichten.

Bron: BELGA

De nieuwe app is een initiatief van het Centrum voor Cybersecurity (CCB), bankenkoepel Febelfin en de expertencoalitie Cyber Security Coalition. Op basis van de duizenden verdachte berichten die de CCB ontvangt, zullen gebruikers van Safeonweb zo snel mogelijk een waarschuwing krijgen bij een nieuwe aanval. 

Het is geen toeval dat de app nu wordt gelanceerd. Online-koopdagen als Black Friday en de eindejaarsdagen zijn in aantocht. Phishers slaan op zo’n dagen massaal toe. “Phisters worden steeds talrijker en steeds slimmer”, vertelt CCB-directeur Miguel De Bruycker.

Dat blijkt ook uit de meest recente cijfers. Tot half november ontving het CCB al 3,7 miljoen verdachte berichten, of gemiddeld 12.000 per dag. In 2020 waren dat er 3 miljoen over het hele jaar. In 2020 waren er 67.000 geslaagde frauduleuze transacties, waarbij mensen voor 34 miljoen euro werden opgelicht.

LEES OOK. Opgepast voor fraude via online trading: “Ons huis verkopen om schulden te betalen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer