Nina Derwael. © BELGA

Na ophef bij sportieve elite: Belgische olympiërs krijgen dan toch fiscaal voordeel voor prijzengeld

De Belgische olympische en paralympische atleten die in Tokio een medaille (of een topachtplaats) behaalden, moeten op hun winstpremie slechts 16,5 procent belastingen betalen. Door een specifieke deal tussen Japan en België dreigden Nina Derwael en andere gelauwerden aanvankelijk tot 50 procent van hun premie te moeten afstaan aan de Belgische schatkist, wat voor stevige ophef zorgde bij de sportieve elite van dit land. Na Londen 2012 en Rio 2016 kregen de succesvolle atleten nog de volle pot uitgekeerd.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) besloot nu om alle premies voor uitzonderlijke prestaties tot en met 50.040 euro bruto aan een gunsttarief van 16,5 procent te belasten. Hij baseerde zich op de regeling voor jonge sportbeoefenaars, die eenzelfde tarief genieten.

In Tokio was Belgisch goud goed voor 50.000 euro, zilver voor 30.000 euro en brons voor 20.000 euro. De achtste plaats leverde nog 5.000 euro op. De paralympische atleten ontvingen 15.000 euro voor een gouden medaille en de helft voor een bronzen medaille. (mv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer