©  AFP

WTA heeft “garantie” dat bedreigde Peng veilig is: “Ze wordt niet bedreigd”

Tennisster Peng Shuai zou in veiligheid zijn en niet bedreigd worden. Steve Simon, voorzitter van de profbond voor tennissters (WTA), zegt dat in gesprek met The New York Times. “We hebben van meerdere bronnen, waaronder de Chinese tennisbond, de bevestiging gekregen dat ze veilig is en niet wordt bedreigd”, klinkt het hoopgevend. Maar Simon geeft meteen toe dat niemand van de WTA Tour, zoals officials en andere speelsters, reeds in staat zijn geweest Peng rechtstreeks te bereiken om haar veiligheid te bevestigen.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

De 35-jarige Peng beschuldigde eerder deze maand voormalig vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo van seksueel misbruik. Zhang zou haar tot seks hebben gedwongen. Kort na de beschuldiging werd het bericht verwijderd en sindsdien lijkt Peng van de aardbodem verdwenen. Haar accounts zijn gewist van sociale media, zoekopdrachten op internet naar haar naam leverden niets op.

China zwijgt vooralsnog verder over de situatie van de tennisster. “Ik heb niets gehoord over de kwestie die u aan de orde stelde”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De WTA eist een onderzoek naar de situatie en de beweringen van Peng. “Volledig, eerlijk, transparant en zonder censuur”, zei Simon. ATP, de profbond voor mannelijke tennissers, sluit zich aan bij de WTA. “Niets is belangrijker voor ons dan de veiligheid van onze tennisgemeenschap”, zegt voorzitter Andrea Gaudenzi. “We zijn bemoedigd door de recente garanties die de WTA heeft ontvangen dat ze veilig is. Los daarvan staan we volledig achter de oproep van de WTA voor een volledig, eerlijk en transparant onderzoek naar beschuldigingen van aanranding van Peng Shuai.”