© Guy Hermans

Kiwanis Tongeren Ambiorix haalt weer kleding op voor het goede doel

Tongeren -

Na een coronapauze organiseert Kiwanis Tongeren Ambiorix op zaterdag en zondag 20 en 21 november 2021 weer een kledingophaling, opnieuw onder het meterschap van Lisa Del Bo.

Guy Hermans

Kiwanis Tongeren Ambiorix haalt al zo'n twintig jaar oude kleren, handtassen, schoenen en textiel op in Tongeren, Groot-Riemst, Groot-Bilzen en Groot-Hoeselt om met de opbrengst ervan sociale doelen te kunnen steunen. Dit gebeurt normaal tweemaal per jaar, een keer rond Pasen en een keer in in november. Corona heeft de kledingophaling helaas een lange periode lam gelegd, maar nu kan de kledingophaling weer doorgaan. Enkele clubleden hebben een aantal maanden lang heel wat van hun vrije tijd aan de praktische en administratieve voorbereiding besteed.

Met de gewaardeerde inbreng van een reeks sponsors werd alweer een folder klaar gestoomd waarin een zestigtal vrijwilligers voorgeplooide plastiek zakken staken, zodat die de voorbije weken bus per bus verdeeld konden worden in Groot-Tongeren, Groot-Bilzen, Groot-Hoeselt en Groot-Riemst. Zowel in Bilzen als in Tongeren stellen de schoolverantwoordelijken alweer hun locatie gratis ter beschikking tijdens deze acties, zowel voorafgaandelijk aan als tijdens het weekeinde van 20-21 november. In Bilzen is dat het Technisch Instituut Sint-Jozef, in Tongeren school aan de Rode Kruislaan.

Sociale doelen

In het weekend van 20 en 21 november zullen een 50-tal mensen hun vrije dagen opofferen voor het ophalen van de kleding en worden een 12-tal bestelwagens gratis ter beschikking gesteld voor deze actie. Ook de catering wordt door vrijwilligers verzorgd zodat na de arbeid ook de lege magen gevuld worden. Kiwanis Tongeren Ambiorix werkt voor deze activiteit samen met verschillende clubs en groeperingen zoals handbalclub Tongeren, Basketbalclub Nieuwerkerken, Sint-Vincentius Kortessem, Poverello Tongeren, KVG Bilzen en Riemst en de Harmonie van Hoeselt. In ruil voor hun medewerking en het verzamelen van kleding steunt Kiwanis hun (jeugd)werking. Transport Meers stelt steeds opnieuw gratis vervoer ter beschikking om deze vrachten naar de afnemer te transporteren.

De opbrengst van deze jaarlijks terugkerende actie wordt besteed aan sociale doelen zoals Poverello (Tongeren), KVG Bilzen, KVG Riemst, Sint-Vincentius Kortessem, AZ Vesalius (Tongeren-Bilzen), de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia (Hoeselt), Move to Improve, Klimop-school, het Sint-Gilliskelderke en de andere al genoemde clubs en groeperingen. Er wordt geprobeerd sociale doelen te bereiken over de hele regio waarin de kleding wordt opgehaald.

Groeiende vraag

De steeds moeilijker wordende tijden en de steeds groeiende vraag naar sociale hulp doet Kiwanis Tongeren Ambiorix hopen dat het succes van de kledingophaling ditmaal opnieuw overtroffen wordt, zodat weer heel wat plaatselijke sociale projecten een financieel duwtje in de rug kunnen krijgen. De zakken met kleding mogen op zaterdag 20 en zondag 21 november voor 9 uur ’s morgens voor de deur gezet worden, maar het is ook belangrijk dat kledij, textiel, handtassen en schoenen te allen tijde gehaald of gebracht kunnen worden (tel. 012/23.10.80).

Kiwanis hoopt dat ze van de bevoegde instantie de toelating zal krijgen om de kledingophaling in de toekomst verder te mogen organiseren. Niet onbelangrijk is dat de politiediensten controle zullen doen om te vermijden dat andere personen dan de leden van Kiwanis de kleding voor eigen rekening kunnen ophalen. De medewerking van de bevolking wordt gevraagd om eventuele inbreuken te signaleren.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio