©  ISOPIX

Hacker brak in 2016 in bij Booking.com, maar site hield dat stil

Een Amerikaanse hacker heeft begin 2016 ingebroken in de systemen van hotelwebsite Booking.com en details van duizenden reserveringen bij hotels in landen in het Midden-Oosten ontvreemd. Na twee maanden onderzoek ontmaskerde een viertal specialisten van Booking de inbreker als een man die nauwe banden onderhield met de Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC.

Bron: BELGA

Booking.com vroeg de Nederlandse inlichtingendienst AIVD om hulp bij het onderzoek naar de omvangrijke datadiefstal, maar stelde getroffen klanten én de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet op de hoogte. Dat was het bedrijf juridisch toen niet verplicht, oordeelde het management op advies van advocatenkantoor Hogan Lovells. De AP wil niet reageren.

Securityspecialisten van Booking.com voelden zich ongemakkelijk bij het besluit te zwijgen over het datalek, zeggen betrokkenen. Ook experts zijn kritisch. De indertijd geldende privacywet schreef voor dat een bedrijf een betrokkene op de hoogte moest stellen van een gegevensdiefstal wanneer dat “waarschijnlijk ongunstige gevolgen zou hebben voor diens persoonlijke levenssfeer”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer