©  EPA-EFE

Justine Henin waarschuwt piepjonge US Open-winnares Emma Raducanu na nieuwe blamage: “Logisch dat er vragen komen”

Sinds ze de US Open won gaat het niet zo goed met Emma Raducanu (WTA 20). De 18-jarige Britse was het eerste reekshoofd op het WTA-toernooi in Linz (hardcourt/235.238 dollar), maar verloor in de tweede ronde van de Chinese Xinyu Wang (WTA 106). Gelukkig staat Justine Henin, een idool van Raducanu, klaar met advies.

Vincent Van GenechtenBron: Eurosport

Wang, een 20-jarige qualifier, zette Raducanu opzij in drie sets. Het werd 6-1, 6-7 (0/7) en 7-5 na ruim 2,5 uur tennis. In de eerste ronde was Raducanu vrij.

Sinds de Britse tiener de US Open won in september gaat het niet zo goed met haar. Op Indian Wells werd ze in de eerste ronde pijnlijk uitgeschakeld door Aliaksandra Sasnovic. De Wit-Russische nummer 85 van de wereld won in twee sets (6-2, 6-4). Op de Transylvania Open in Roemenië bereikte Raducanu wel de kwartfinales, maar toen werd ze van de baan geveegd door Marta Kosyuk (WTA 50). Het werd 6-2 en 6-1.

“Ik ben druk bezig geweest sinds de US Open”, aldus Raducanu. “Maar het voelde wel aan alsof dit er dan gewoon bijhoort. Ik verwachtte er niet teveel van, maar het is wel leuk geweest sindsdien. Het is wel een rollercoaster geweest tot nu toe. Ik keek alleen nog vooruit, ik wil plezier maken terwijl ik tennis. Te lang blijven hangen bij nederlagen, daar kom ik niets mee vooruit.”

 ©  Inge Kinnet

Raducanu stelde met de Duitser Torben Beltz een nieuwe coach aan. De 44-jarige Duitser was eerder al coach van onder andere Angelique Kerber. Maar tussendoor kreeg het Britse talent ook advies van niemand minder dan Justine Henin.

“Voor Emma is alles wel héél snel gegaan in een periode van slechts enkele weken tussen Wimbledon en de US Open”, aldus de gewezen nummer één van de wereld. “Er zal heel wat te analyseren zijn na haar seizoen. Ze staat uiteraard in de schijnwerpers en dat is iets waar ze mee moet leren omgaan. Als je een grandslamtoernooi wint, zeker wanneer je uit het niets komt, dan gaan er vragen gesteld worden.”

Henin is op zich wel fan van de Britse. “Raducanu speelde fantastisch tennis. Mede dankzij haar durf en haar attitude. Ik was erg onder de indruk van haar frisheid. Ik vond de voorbije US open bij de vrouwen dan ook geweldig. Nu gaan we zien wat ze echt waard is. Ze is nog zo jong. We moeten haar tijd geven omdat ze met veel dingen tegelijk moet leren omgaan, waaronder haar imago. Dat is op de dag van vandaag misschien wel een van de grootste gevaren voor een tenniscarrière.”

 ©  ISOPIX

Obstakel

Volgens Henin neemt dat laatste echter veel tijd én energie in beslag. “Ik had er in mijn tijd ook wel mee te maken, maar nu is dat toch anders. Je moet veel meer bezig zijn met je imago. En dat vergt veel energie, waardoor het wel eens een obstakel kan zijn voor sportieve prestaties. Er zijn de inkomsten van sponsors en je moet omgaan met de pers, maar wat is uiteindelijk het belangrijkste?”

“Het is een uitdaging, dat alles balanceren. Zeker als je zo jong bent als Emma. Haar entourage speelt daarbij een belangrijke rol. Het is sowieso een leerproces, maar ik schrik soms wel als ik meteen goeie resultaten zie van jonge speelsters. Het gaat sowieso niet gemakkelijk zijn voor haar de komende weken een maanden”, waarschuwt de Waalse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer