Themabeeld 

Themabeeld ©  AP

Australië wil nog “decennialang” steenkool blijven verkopen

Australië wil nog “decennialang” steenkool blijven verkopen, ondanks de zorgen over de negatieve impact van steenkool op het klimaat. De Australische minister van Grondstoffen Keith Pitt bevestigde maandag tijdens de internationale klimaattop in het Schotse Glasgow dat het land niet van plan is om steenkoolmijnen of -centrales te sluiten.

jvhBron: BELGA

Op de COP26 beloofden meer dan 40 landen af te stappen van het gebruik van steenkool, om de klimaatverandering te beperken. Australië heeft de afgelopen jaren het verwoestende effect van de klimaatverandering kunnen ondervinden met droogtes, bosbranden en overstromingen. Toch ondertekende Australië, net zoals China en de Verenigde Staten, het akkoord niet.

Volgens Pitt is de Australische steenkool van hoge kwaliteit. “Daarom zal er nog decennialang vraag naar zijn”, aldus de minister, die verzekerde dat er tot 2030 zeker nog een markt voor het product zal zijn. “Als wij deze deal niet sluiten, dan doet iemand anders het.”

Vorige maand onthulde de regering van premier Scott Morrison een klimaatplan om koolstofneutraliteit in 2050 te bereiken. Volgens critici was het plan te weinig gedetailleerd en rekende het te hard op nog onbekende technologieën.

Meer over Australië