©  BELGA

Ondernemingsrechtbank wijst vordering af van ruim 2.100 Arco-coöperanten die hun geld terugvroegen

De Brusselse ondernemingsrechtbank heeft ruim 2.100 Arco-coöperanten die een schadevergoeding eisten, geen gelijk gegeven. Hun vordering werd onontvankelijk verklaard, zegt de rechtbank in een persbericht.

gjsBron: BELGA

Het gaat om mensen die hadden belegd in coöperatieve aandelen van Arco-vennootschappen, maar hun geld kwijtspeelden in de financiële crisis. Arco was aandeelhouder in bankgroep Dexia, die in de financiële crisis ineenstortte.

Misleid

De gedupeerden vinden dat ze misleid werden door de Arco-vennootschappen, de voorgangers van de bank Belfius, Arco-bestuurster Francine Swiggers en de Belgische staat. De investering in Arco zou de spaarders als veilig zijn voorgesteld. De coöperanten eisten hun inleg terug.

De rechtbank wijst er in het vonnis op dat het niet ging om een groepsvordering, wat niet mogelijk was in deze zaak. Elke coöperant moest dus individueel bewijs leveren en dat is volgens de rechtbank niet gebeurd. Door coöperanten ingevulde gestandaardiseerde vragenlijsten waren “weinig ernstig” en “tendentieus”, klinkt het.

Elke coöperant

Eigenlijk had elke coöperant in de zaak moeten bewijzen welke misleidende of foute informatie hem of haar had geleid tot de transactie, wanneer en hoe die informatie de betrokken eiser heeft bereikt, én in welke mate de informatie doorslaggevend is geweest om in te tekenen op Arco-aandelen.

Voor Swiggers is de uitspraak een overwinning. De coöperanten beschuldigden haar van jaarrekeningfraude. Swiggers reageerde met een tegenvordering wegens tergend en roekeloos geding en kreeg gelijk.

De rechtbank merkt onder meer op dat de coöperanten geen strafklacht hebben neergelegd, “wat de normale gang van zaken zou zijn geweest indien ze menen dat er een strafrechtelijk misdrijf werd gepleegd”. Swiggers krijgt een symbolische schadevergoeding van 1 euro. Zelf had ze haar schade op 25.000 euro begroot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer