IMF-topvrouw Kristalina Georgieva. ©  AP

IMF-topvrouw roept wereldleiders op om ambitieuzere klimaatdoelen te stellen

De wereldleiders moeten zich ambitieuzer tonen in hun strijd tegen de klimaatopwarming. Dat is de boodschap van IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zondagavond.

Bron: BELGA

“De klimaatverandering vereist ambitieuzere wereldwijde actie”, schreef Georgieva in een blog. “Indien er geen wijzigingen komen, zal het wereldwijde beleid de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 veel hoger laten oplopen dan nodig is om het doel om de klimaatopwarming tot 1,5 graad te beperken levensvatbaar te houden.”

“Om die ommekeer te realiseren, moeten de wereldleiders op de COP26 twee kritieke kloven dichten: die qua ambitie en die qua beleid”, voegde ze eraan toe.

De IMF-topvrouw riep met name de grote economieën op om hun uitstoot sneller terug te dringen “om redenen van rechtvaardigheid en historische verantwoordelijkheid”.

Voorts riep Georgieva de rijke landen ook op om hun belofte te houden om vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar te geven aan de arme landen om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

De IMF-topvrouw pleitte ten slotte voor een koolstoftaks. “Een wereldwijde koolstofprijs van meer dan 75 dollar per ton CO₂ is tegen 2030 nodig om de opwarming onder de 2 graden te houden”, aldus Georgieva.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer