©  JCR

Podcas

Nieuwe podcast: Hoe uitgebrande auto in Nieuwerkerken speurders voor een raadsel plaatst

Nieuwerkerken -

Twee verkoolde lichamen en een gesmolten hoopje materiaal, ontdekt in een fruitplantage in Nieuwerkerken. Het waren in de zomer van 2006 de enige aanwijzingen naar de dader van een dubbelmoord die we reconstrueren in onze podcastreeks ‘Van Moord tot Verdict’.

Phillip Pergens

Het is een voorbijganger die zondag 2 juli 2006 een rookpluim ziet opstijgen nabij de Diestersteenweg in Nieuwerkerken. De passant denkt aan een brand in een plantage en slaat alarm. Maar de brandweermannen die ter plaatse komen en een grasbrand of iets gelijkaardigs hadden verwacht, komen in een doolhof van fruitboompjes op een plaats delict terecht. De rook blijkt afkomstig van een hevig brandend voertuig. Als de brand is geblust, blijft nog nagenoeg alleen de carrosserie over. Politie en brandweer vermoeden al snel dat er kwaad opzet in het spel is.

Gruwelijke ontdekking

De uitgebrande auto wordt naar de brandweerkazerne getakeld voor verder onderzoek. Daar wordt een gruwelijke ontdekking gedaan. De hulp van het moordteam van de federale gerechtelijke politie wordt ingeroepen. Tussen de assen van de auto bevinden zich restanten van twee lichamen. De slachtoffers zijn onherkenbaar verminkt. Een autopsie moet meer duidelijkheid brengen.

In onze podcast reconstrueren we het onderzoek met de politiespeurder die vanaf de lijkschouwing belast is met het onderzoek. Hij moet met bitter weinig informatie aan de slag. Zo is het duidelijk dat het om twee vrouwen van verschillende leeftijden gaat, maar voor het overige tast de speurder in het duister.

De uitgebrande auto werd aangetroffen in een fruitplantage in Nieuwerkerken. 

De uitgebrande auto werd aangetroffen in een fruitplantage in Nieuwerkerken. ©  Tony van Galen

Monnikenarbeid

De auto levert een eerste aanknopingspunt op, maar zorgt helaas niet voor een doorbraak. Die komt er pas na maanden intensief speurwerk aan de hand van een hoopje gesmolten materialen. Er komt monnikenarbeid vanuit Nederland aan te pas om er iets relevant uit het bewijsmateriaal te halen en deze bewijslast zet de speurders uiteindelijk op het goede spoor. Een spoor dat hen eerst over de provinciegrenzen leidt en uiteindelijk naar het verre buitenland. Er is een trip naar een oude Belgische kolonie nodig om de zaak opgelost te krijgen.

Onze tiende episode van de HBvL-podcastreeks Van Moord tot Verdict: Dodelijke Heimwee, is vanaf nu te beluisteren via de HBvL-nieuwsapp of jouw favoriete podcastkanaal. Wil je niets missen van onze podcasts, volg dan onze podcastkanalen HBvL True Crime en HBvL Podcast.

Reageren? Dat kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio