Elektriciens dreigen met staking: “Aanbod voor loonakkoord is beledigend”

Het aanbod van de werkgevers voor een loonakkoord in de sector van de elektriciens is beledigend voor de 28.000 arbeiders in de sector. Dat zeggen de vakbonden donderdag. Een staking lijkt volgens hen “haast onvermijdelijk”.

Bron: BELGA

De bonden ACV-CSC METEA, ABVV-metaal, MWB-ABVV en ACLVB vinden dat de elektriciens tijdens de coronacrisis hun beste beentje hebben voorgezet, onder meer door internet en telefonie aan te sluiten bij klanten voor telewerk en om de corona-afdelingen in ziekenhuizen en de productielijnen voor vaccins mee op te bouwen. Het werkgeversaanbod met een sectorale coronapremie van 100 euro “bovenop een schamele loonsverhoging van 0,4 procent en enkele magere premies om verloren koopkracht te compenseren”, vinden ze dan ook onvoldoende. 

“De aangeboden oplossingen en flexibiliteit die wij van onze kant toonden aan de onderhandelingstafel, worden nu beantwoord met een slag in het gezicht”, klinkt het unaniem bij de vakbonden. “Dit sectorakkoord moet solidair zijn en blijk geven van respect, want dat is wat deze arbeiders verdienen.”

De bonden wijzen er nog op dat de sector nood heeft aan betere loon- en arbeidsvoorwaarden om genoeg mensen te kunnen aantrekken om de knelpuntberoepen in te vullen.