©  EPA-EFE

President Biden stelt “historisch” investeringsplan van 1,75 biljoen dollar voor

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag de nieuwe lijnen van zijn “historisch” investeringsplan bekendgemaakt. Dat meldt het Witte Huis. Biden vertrouwt erop dat alle facties van de Democratische Partij het plan zullen steunen. Het “Build Back Better”-plan zorgt al weken voor spanningen binnen Bidens partij. “Na maandenlang intens onderhandelen, hebben we een kader voor het voorstel dat het volgens mij kan halen”, tweette Biden donderdag hoopvol.

Bron: BELGA

De president had oorspronkelijk 3,5 biljoen dollar uitgetrokken voor de investeringen in sociale voorzieningen en klimaatbescherming. Maar hiermee stuitte hij al snel op verzet van verschillende Democraten. De gematigde vleugel van de partij vond dit bedrag te ver gaan en dwong de president om het te halveren tot 1,75 biljoen dollar.

Met het nieuwe plan hoopt Biden op de steun van de 50 Democratische senators en het Huis van Afgevaardigden. Met een bezoek aan de Democratische caucus in het Huis op donderdag, wil Biden de Democratische twijfelaars overtuigen van zijn voorstel.

Het investeringspakket zou onder meer kinderopvang goedkoper maken, belastingen voor gezinnen verminderen en de gezondheidsdiensten fors uitbreiden. In de strijd tegen de klimaatverandering wil Biden vooral investeren in hernieuwbare energiebronnen en het fiscaal voordelig maken om een elektrische wagen te kopen om zo de uitstoot van broeikasgassen te verlagen.