64 verdachten gearresteerd tijdens 114 huiszoekingen in onderzoek naar drugsorganisatie

Bij de grootscheepse politieoperatie tegen een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne invoerde in Europa, zijn dinsdag 64 personen opgepakt. Dat melden het federaal parket en de federale politie. De arrestaties gebeurden tijdens 114 huiszoekingen, die voornamelijk in Brussel maar ook elders in België plaatsvonden.

Bron: BELGA

Het gaat om de grootste politie-operatie in België sinds in maart het gecrypteerde telefonienetwerk Sky ECC werd opgerold.

“Het gaat om een criminele organisatie die ervan verdacht wordt actief te zijn in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa”, zegt Eric Jacobs, directeur van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel. “Een groep criminelen, gevestigd in België, is verantwoordelijk voor de ontvangst van cocaïne, het uithalen ervan en de herverpakking in Belgische laboratoria.”

LEES OOK. Grootschalige antidrugsoperatie in ons land: 130 huiszoekingen aan de gang, meer dan 80 arrestaties verwacht

De politiediensten legden 6 dergelijke labo’s bloot waar cocaïne die in België was ingevoerd, werd herverpakt om verspreid te worden over Europa. Die bevonden zich in Brussel maar ook in Vlaanderen en Wallonië. Ook tonnen producten en materialen die vermoedelijk geïmpregneerd zijn met cocaïne, werden in beslag genomen, naast een tiental vuurwapens, 57 voertuigen, 300 kubieke meter tabak en 1 miljoen euro cash geld.

“We namen ook apparatuur voor tegenmaatregelen in beslag”, gaat directeur Jacobs verder. “Technische apparatuur, stoorzenders, bakendetectoren, bakens, drones en voortstuwingsmotoren voor duikers.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Binnen de criminele organisatie gingen aanzienlijke sommen geld om, en het onderzoek legde witwaskanalen via nationale en internationale commerciële structuren bloot, vooral naar belastingparadijzen.

Bij de 64 arrestanten zitten mensen van Albanese nationaliteit, maar ook Colombiaanse onderdanen. “Dat toont aan dat er drugshandelaars op ons grondgebied aanwezig zijn die rechtstreeks uit Latijns-Amerika komen”, klinkt het bij de politie.

Wat de rol van de verschillende opgepakte personen in de organisatie was, moet het verdere onderzoek nog duidelijk maken maar volgens directeur Jacobs zijn het vooral de hogere regionen van de organisatie die bij de operatie geviseerd werden.

Meer over Sky ECC