© Arno Bollaers

Schaatstalent Lena Bollaers geselecteerd voor jong België

Zoutleeuw -

Lena Bollaers uit Linter is geselecteerd voor jong België, een nieuw project voor jong Belgisch schaatstalent. In het kielzog van Bart Swings wordt jong talent klaargestoomd voor de Olympische spelen.

Arno Bollaers

De 15-jarige Lena Bollaers uit Linter is geselecteerd voor jong België, een project in het leven geroepen door de Belgische schaatsfederatie. Hiermee worden jonge renners in het skeelren met talent voor schaatsen begeleid op weg naar een mogelijke olympische medaille in het langebaanschaatsen. Skeeleren is een kleine sport in België en daar buiten maar leunt vrij dicht aan tegen het schaatsen. De filosofie is voornamelijk: skeeleren is geen Olympische discipline, schaatsen is dat wel. Dus is het voor de renners natuurlijk een kans om zich op een groter podium te bewijzen.

Er wordt getraind in Nederland, voornamelijk in Tilburg en Breda. Dit door het gebrek aan langebaanschaatspistes in België. Ondanks een breed assortiment aan schaatspistes hebben geen van deze de juiste lengte, namelijk 400m. “Er zijn tal van shorttrack-, ijshockey- en kunstschaatspistes in België maar nog geen langebaanpiste. Ik hoop dat deze er in de toekomst wel komt”, zegt Bollaers. Het schaatsen zit in België in de lift met de recente successen van Bart Swings. De Belgische schaatsfederatie hoopt met de leden van jong België dus een vervolg te brijen aan de successen van Swings en zo misschien de Nederlandse heerschappij in de schaatstop te beëindigen.  

Acht medailles

Lena maakte eerder al furore in het skeeleren met een algemeen Belgische titel in 2017 en een gouden medaille op de 3 km afvalling en de marathon in 2019. Ook maakte ze deel uit van een vierkoppige selectie die toch goed waren voor acht medailles op het meest recente EK skeeleren in Canelas, Portugal. Maar toch zit Bollaers nog vol ambitie ook binnen het skeeleren. “Ook al is een olympische medaille toch een stoute droom. Ik wil blijven skeeleren.” Zo zou ze graag nog deelnemen aan het WK van 2023. Ook zou ze op het eerstvolgende EK graag een gouden medaille pakken.

Voor Bollaers steekt vooral de zilveren plak op de relay. Ze heeft het gevoel dat dit volgend jaar echt wel een gouden kan zijn. Het eerst volgende voor Lena zal een internationale wedstrijd in Insul, Duitsland, zijn. Ook volgt er nog een stage tijdens kerstperiode in Heerenveen. Bollaers en de andere jonge talenten worden begeleid door Manon Spruit. De 25-jarige Nederlandse is aangesteld om deze toppers in wording te begeleiden in hun ontwikkeling tot topschaatser. Spruit nam in haar nog jonge carrière ook al de Belgische senioren dames onder haar hoede. Ze studeerde dit jaar af aan de hogeschool Thomas Moore in Turnhout met een professionele bachelor in sport.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio