©  AFP

Vanaf november weer reizen naar VS mogelijk

Buitenlanders mogen vanaf 8 november weer naar de Verenigde Staten reizen als ze volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus met internationaal erkende entstoffen. Dat heeft het Witte Huis maandag aangekondigd.

Bron: BELGA

Alleen mensen die geprikt zijn met vaccins die een noodgoedkeuring hebben gekregen van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden toegelaten. Momenteel gaat het om de vaccins Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinopharm en Sinovac.

Mensen worden pas twee weken na de laatste prik als volledig gevaccineerd beschouwd. Het Witte Huis verduidelijkt daarbij dat ook een combinatie van twee verschillende entstoffen wordt geaccepteerd.

Reizigers moeten hun vaccinatiestatus bewijzen aan de luchtvaartmaatschappij voor ze aan boord gaan van hun vlucht naar de VS. Daarnaast moeten ze ook een negatieve coronatest kunnen voorleggen die maximaal drie dagen oud is.

Kinderen of mensen die om gezondheidsredenen niet gevaccineerd kunnen worden, worden vrijgesteld van de vaccinverplichting. Hun negatieve coronatest mag wel niet ouder zijn dan een dag. Voorts zijn Amerikaanse staatsburgers vrijgesteld van inreisverplichtingen.

De versoepelingen van de Amerikaanse regering komen er ruim anderhalf jaar na een breed inreisverbod voor buitenlanders, dat onder meer inwoners van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk trof.