Genrefoto. 

Genrefoto. ©  Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Nederlands meteorologisch instituut waarschuwt voor snellere stijging van zeespiegel

Ook voor Nederland zijn de risico’s die de klimaatverandering met zich meebrengt, groter geworden. Daarvoor waarschuwde het Nederlandse meteorologische instituut (KNMI) maandag in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. Ook kan Nederland vaker met droogte te maken krijgen dan volgens eerdere berekeningen.

Bron: BELGA

In lijn met het IPCC, het panel van klimaatwetenschappers van de Verenigde Naties, stelt het KNMI vast dat het klimaat ook in Nederland steeds sneller verandert. “Met dit rapport wordt de urgentie van de zich snel voltrekkende klimaatverandering duidelijk”, aldus het instituut, dat de inzichten van het IPCC heeft gecombineerd met eigen onderzoeksresultaten.

Als de uitstoot van broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaakt niet snel vermindert, kan de zeespiegelstijging oplopen tot 1,2 meter rond 2100. Als het smelten van de ijskap op de Zuidpool versnelt, kan de stijging eind deze eeuw zelfs tegen de 2 meter bedragen. In 2014 kwam het KNMI nog uit op een stijging van maximaal 1 meter.

Extremere zomerse buien

Het KNMI voorziet verder dat de zwaarste zomerse buien “extremer worden”, met een hogere kans op valwinden, die zich kunnen voordoen tijdens zware onweersbuien. Droogte is ook een steeds bekender probleem in het voorjaar en de zomer. Ook dat kan vaker gaan voorkomen door de stijgende temperaturen.

Periodes van droogte en hitte kunnen bovendien langer gaan duren. Dat heeft ermee te maken dat de straalstroom mogelijk zwakker kan worden door klimaatverandering. De straalstroom is een zeer sterke wind op 9 tot 10 kilometer hoogte. Naarmate de temperatuurverschillen tussen de polen en de tropen afnemen, kan de straalstroom ook in kracht verminderen. Daardoor kan hetzelfde weertype langer blijven hangen.