©  BELGA

Overlegcomité wordt vervroegd van vrijdag naar morgen

Het Overlegcomité over de coronasituatie in ons land dat normaal gezien vrijdag zou plaatsvinden wordt verplaatst naar dinsdagnamiddag. Het kernkabinet van de federale regering heeft maandagavond al twee uur vergaderd, maar de concrete beslissingen worden dinsdag pas genomen.

Bron: BELGA

Normaal gezien zouden de federale bevoegde ministers en de vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen elkaar pas vrijdag weer spreken over de evolutie van de pandemie, maar de vergadering vindt nu morgen/dinsdag om 16.30 uur al plaats. Dat zal via videoverbinding gebeuren: onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bevindt zich in het buitenland.

Een en ander heeft allicht te maken met de snel stijgende cijfers. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had het vorige week al over “het begin van een vierde besmettingsgolf”.

Mondmaskerplicht

De voorzet die de federale regering dinsdag zal geven, komt er vooral op neer de normale activiteiten zo gewoon mogelijk te laten doorlopen, mits de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Veel informatie viel er na afloop van het kernkabinet maandag niet te horen. De concrete beslissingen zijn voor dinsdag. De discussie maandag draaide zoals bekend rond drie grote elementen: de mondmaskerplicht, het telewerk en het Covid Safe Ticket. De voorbije dagen vielen al pleidooien te horen voor nieuwe maatregelen, gezien de nieuwe toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames door COVID-19.

Voor de uitbreiding van de mondmaskerplicht wordt gedacht aan een uitbreiding naar alle publieke binnenruimtes die voor bezoekers toegankelijk zijn. Bij het telewerk zou worden aanbevolen het toe te passen waar mogelijk, terwijl er ook sprake is van een uitbreiding van de toepassing van het Covid Safe Ticket. Voor die uitbreiding staat de Vlaamse regering echter niet te springen - N-VA is er alvast geen voorstander van.

Weinig enthousiasme

Het standpunt van de Vlaamse regering is nog niet definitief afgeklopt, maar Jambon laat vanuit Dubai wel weten dat “het erop lijkt dat een bredere mondmaskerplicht bespreekbaar is, zeker in gemeenten waar er veel besmettingshaarden zijn”. Over een eventuele uitbreiding van het Covid Safe Ticket lijkt de Vlaamse minister-president minder enthousiast. “Het veralgemeend gebruik van het Covid Safe Ticket wordt nog altijd in vraag gesteld, omdat dit geen antwoord zou bieden op het stijgend aantal besmettingen”, klinkt het.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's