©  BELGAIMAGE

Inwoners strenggelovige Nederlandse gemeente laten zich stiekem vaccineren

Een huisarts in Staphorst, een uiterst strenggelovige gemeente in Nederland, zegt dat hij bij patiënten thuis langsgaat om hen stiekem een coronaprik te geven. Volgens hem is in de Bijbelvaste gemeenschap het taboe op vaccineren nog altijd erg groot. “Ze weten zeker dat het door de duivel is uitgevonden.”

RrlnBron: De Telegraaf, De Volkskrant

“Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap. Daarom ga ik binnenkort bij hen thuis langs om hun stiekem het vaccin te geven”, zegt Reza Pezeshki Nia in de Volkskrant.

De huisarts zegt te hebben gehoord dat het veertig jaar geleden tijdens de polio-epidemie niet veel anders ging. “Overigens vertelde een oudere patiënt dat Staphorsters tijdens de polio-epidemie al naar andere dorpen gingen om zich in het geheim te laten prikken. Wat dat betreft is hier in veertig jaar tijd weinig veranderd.”

Hij probeert patiënten die zich liever niet laten inenten, over te halen met een verwijzing naar een verhaal uit de Bijbel over Jezus die door de duivel wordt uitgedaagd van een tempel te springen. Jezus werpt dan tegen dat je God niet op de proef mag stellen. “Sommigen van mijn patiënten laten zich hierdoor overtuigen, maar de meesten niet. Die weten zeker dat het vaccin door de duivel is uitgevonden”, aldus Pezeshki Nia tegen de krant. “Maar hoe ze ook reageren: ik laat iedereen in zijn waarde.”

LEES OOK. Het wonder van Urk? Amper coronabesmettingen in vissersdorp met laagste vaccinatiegraad van Nederland (+)

Alarm

De vaccinatiegraad in Staphorst is 56 procent. Het landelijk gemiddelde in Nederland ligt op bijna 83 procent. Het dorp kent een hoog aantal besmettingen.

Het nabijgelegen Isala Ziekenhuis in Zwolle sloeg onlangs alarm om het grote aantal coronapatiënten dat zich daar aandient. Daardoor moeten inhaaloperaties van anderen worden afgeblazen. Een woordvoerster zei eerder tegen de Volkskrant dat de helft van de Covidpatiënten in het Isala uit Staphorst komt.