© TV Limburg

Ziekenhuis

Spoed Jessa kreunt onder toevloed patiënten, vrijwilligers moeten dienst uit de nood helpen

Hasselt -

De spoeddienst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kent een zeer grote toestroom van patiënten. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is er een stijging van 20 procent van het aantal patiënten. De spoed schakelt vanaf maandag acht vrijwilligers in die de verpleegkundigen kunnen helpen met niet-zorggerelateerde taken. “Hoog tijd voor een boostervaccin bij zorgpersoneel en artsen”, klinkt het.

Bron: BELGA

De opmerkelijke toestroom van patiënten is onder meer te wijten aan de vierde golf van niet-gevaccineerden met Covid-klachten en aan de uitgestelde zorg: patiënten met ernstige ziektebeelden die de afgelopen maanden niet op jaarlijkse controle zijn geweest bij hun arts of specialist. Daarnaast zijn er veel personen met alcoholintoxicatie, wat de werkdruk enorm verzwaart, klinkt het.

“De druk op het hele spoed-team is uitzonderlijk hoog, net zoals in de rest van het ziekenhuis trouwens. En dan moet de winter en het griepseizoen nog beginnen”, zegt medisch directeur Jos Vandekerkhof. “Twee elementen zorgen voor extra frustratie: dronkaards die ‘s nachts binnen komen en voor overlast zorgen. Dat kunnen onze verpleegkundigen die zwaar zieken moeten helpen, nu echt wel missen. En dan zijn er meer en meer niet-gevaccineerde patiënten die met Covid-klachten binnenwandelen. Ik begrijp heel goed dat een verpleegkundige die onder druk staat, het hier erg moeilijk mee heeft.”

Het Jessa Ziekenhuis vraagt de overheid om snel een beslissing te nemen om zorgpersoneel en artsen een derde (booster)vaccinatie te geven. “Gevaccineerd zorgpersoneel dat ziek uitvalt na een besmetting is een realiteit en moeten we echt voorkomen”, aldus Vandekerkhof: “We moeten de continuïteit van zorg goed bewaken.”

Jessa zet vanaf maandag acht vrijwilligers in om de spoed te ondersteunen. Zij zullen een aantal taken in de rand van de zorg op zich nemen, zoals het opvangen van patiënten en hun begeleider. Ook het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk geeft aan dat het steeds drukker wordt op de spoeddienst, maar dat er nog voldoende personeel voorhanden is.

Vrijwilliger Tom Smet (60) gaat maandag als vrijwilliger aan de slag op de spoedafdeling van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis 

Vrijwilliger Tom Smet (60) gaat maandag als vrijwilliger aan de slag op de spoedafdeling van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis ©  RR

Van de bakkerij naar de spoedafdeling

Bakker Tom Smet (60) uit Herentals zal maandag als eerste vrijwilliger de spits afbijten. “Twee jaar geleden had ik bij Jessa al de job van mijn leven.”

Naast zijn fulltime job als banketbakker is Tom al dertig jaar actief als vrijwilliger bij de brandweer in Herentals. “Twee jaar geleden ging ik al even aan de slag als ambulancier bij het Jessa Ziekenhuis om er het interhospitaal transport mee uit te bouwen”, zegt hij. “Dat was de job van mijn leven.” Toen hij zag dat er vrijwilligers gezocht werden, twijfelde hij dan ook geen seconde. “Twee halve dagen per week zal ik op de spoedafdeling staan als aanspreekpunt voor patiënten en hun familie”, zegt hij. “Onderzoeken kunnen soms lang duren, en sommige mensen kunnen al eens zenuwachtig worden. Maar dan ben ik er om te informeren bij de dokters hoelang het nog zal duren of wat er precies zal gebeuren. Zo kan ik de mensen wat geruststellen.” Daarnaast zal hij ook heel wat mensen op spoed als eerste opvangen. “Ik ben me ervan bewust dat er soms zware verhalen bij zullen zijn, maar bij de brandweer ben ik ook al tien jaar ambulancier. Daar heb ik ook al van alles meegemaakt en gezien. Ik kan daar wel tegen.”(b, desa)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio