©  BELGA

Vlaamse regering wil boosterprik voor brede bevolking

De Vlaamse regering wil de brede bevolking de kans geven een derde prik of boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon laten weten.

Bron: BELGA

De Vlaamse regering vraagt de Hoge Gezondheidsraad om snel duidelijkheid te geven over de boosterprik en hoopt dat de Interministeriële Conferentie (IMC) volksgezondheid de knoop daarover ook snel kan doorhakken. Een uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) of de coronapas komt er in Vlaanderen niet.

Na de bewoners van woonzorgcentra, de mensen met een verzwakte immuniteit en de 65-plussers, zal dus ook de rest van de bevolking de kans krijgen een derde prik (of in het geval van het Johnson & Johnson-vaccin een tweede prik) te krijgen. Bedoeling is om op die manier de bescherming in de bredere bevolking te versterken.

12-plussers

Concreet wil Vlaanderen alle 12-plussers een extra/derde prik geven. Die vaccinatie zou verlopen via de vaccinatiecentra. Maar vooraleer Vlaanderen kan starten met die extra vaccinatie, is het wachten op het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Die raad krijgt van de Vlaamse regering de vraag om “snel duidelijkheid te geven, zodat de IMC (de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, red.) hier ook snel een beslising over kan nemen”, zo staat te lezen in een persbericht van minister-president Jan Jambon en minister van Volksgezondheid Wouter Beke.

Op dit moment is in Vlaanderen zo’n 80 procent van de volledige bevolking (en ruim 91 procent van de volwassen bevolking) volledig gevaccineerd. Er zijn ook al ruim 350.000 Vlamingen (5,3 procent) die een extra dosis hebben gekregen.

“De vaccinatie is en blijft de manier om het coronavirus te verslaan. In Vlaanderen kunnen we dankzij onze hoge vaccinatiegraad vrij leven en werken, maar waakzaamheid blijft geboden”, aldus Jambon.

“Neem uw verantwoordelijkheid!”

Minister Beke. 

Minister Beke. ©  ISOPIX

Minister Beke roept ook de mensen die nog niet gevaccineerd zijn op om zich alsnog te laten prikken. “Als niet-gevaccineerde tussen de 18 en 65 jaar heb je tot tien keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden bij een besmetting in vergelijking met iemand die volledig gevaccineerd is. Dit is een duidelijke oproep aan die mensen die zich nog steeds niet hebben laten vaccineren: neem uw verantwoordelijkheid!”

De Vlaamse regering heeft vrijdag ook de eerdere beslissing over het Covid Safe Ticket (CST) herbevestigd. Er komt, in tegenstelling tot in Brussel en Wallonië, geen ruimere toepassing van de coronapas.

LEES OOK. Coronacommissaris Pedro Facon: “Vooral niet-gevaccineerden bij besmettingen en ziekenhuisopnames door Covid-19”

De lokale besturen kunnen wel doelgericht bijkomende maatregelen nemen, bijvoorbeeld door mondmaskers op bepaalde plaatsen te verplichten. Volgens het kabinet-Jambon “in de wetenschap dat in de aanpak van de viruscirculatie mondmaskers effectiever zijn dan CST gezien ze ook besmetting bij en van gevaccineerden tegengaan”.

Verder is beslist om de contactopsporing en testing verder te zetten tot het einde van de winter. Op vraag van de eerstelijnszones, pediaters en artsen wil de regering de testing en tracing bij -12-jarigen wel afbouwen. Daar zouden bijvoorbeeld enkel nog de klinisch symptomatische gevallen getest worden.

Terwijl de federale regering de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel onderzoekt en voorbereidt, bekijkt de Vlaamse regering of dezelfde verplichting kan ingevoerd worden voor zorgpersoneel dat niet onder de federale wetgeving valt.

(lees verder onder de video)

Viroloog Johan Neyts. 

Viroloog Johan Neyts. ©  Guy Puttemans

“Bonus”

Virologisch is een derde prik tegen het coronavirus “zeker een bonus”, maar er kunnen een aantal ethische en andere kanttekeningen worden gemaakt bij de beslissing. Dat zegt viroloog Johan Neyts van de KU Leuven. “Het is een complex verhaal zonder zwart-wit antwoord.”

“Virologisch gezien ben ik enthousiast over de boosterprik”, zegt Neyts. “Het is zeker een bonus. Resultaten uit Israël wijzen heel duidelijk in die richting. Daar heeft men per leeftijdsgroep bekeken wat de impact van de derde dosis is op de kans op een infectie. Vanaf acht tot tien dagen na de derde prik daalt de kans op een infectie met een factor 10 tot 20. Dat is ook logisch: de derde prik geeft meer antistoffen. Die nemen stilaan af, zeker bij mensen die al in januari of februari zijn gevaccineerd. En de derde prik zorgt ook dat het immuunsysteem op langere termijn het effect behoudt.”

Er zijn echter ook andere overwegingen te maken, zegt de viroloog. “Als de vaccins in het Westen worden gebruikt, kunnen ze niet dienen in ontwikkelingslanden. Dat is een ethische vraag.” Anderzijds moeten de mRNA-vaccins sterk gekoeld worden en zijn ze daardoor minder eenvoudig te verdelen in ontwikkelingslanden. “In het Westen kunnen ze wel optimaal gebruikt worden.” Hoe dan ook zullen de productie en de distributie van vaccins voor derdewereldlanden moeten worden opgeschaald, aldus Neyts.

“Men werkt bovendien ook aan een versie 2.0 van de vaccins”, zegt Neyts. “De vraag is dan ook of men nu holderdebolder een derde prik moet gaan uitrollen met de oorspronkelijke vaccins. Wacht men niet beter op de geüpdatete vaccins voor mensen onder 50 jaar? Het huidige vaccin is gebaseerd op een stam die niet meer bestaat. Dat is ook een element in het verhaal.” Het is niet duidelijk wanneer de vernieuwde vaccins klaar zullen zijn.

Meer over Coronavirus