©  AFP

Chinese vastgoedreus Evergrande doet langverwachte rentebetaling

Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft vrijdag langverwachte rentebetalingen gedaan, melden Chinese staatsmedia. Bronnen bevestigen aan persbureaus Reuters en Bloomberg dat het geld enkele dagen voor de deadline van 23 oktober inderdaad is overgemaakt.

mtmBron: BELGA

Het bedrijf miste in de afgelopen weken drie deadlines voor rentebetalingen op leningen die eigenlijk al op 23 september betaald hadden moeten zijn. Het concern had tot uiterlijk zaterdag 23 oktober de tijd om de rente op een van deze leningen te betalen. Het gaat om een bedrag van 83,5 miljoen dollar dat volgens Chinese staatsmedia is overgemaakt, wat ervoor zorgt dat het bedrijf niet officieel als wanbetaler wordt bestempeld.

Evergrande kampt met een schuldenlast van ruim 260 miljard euro. Donderdag verloor het bedrijf op de beurs in Hongkong meer dan 11 procent aan waarde toen bleek dat een geplande overname niet doorging.

Domino-effect

Het nieuws van de rentebetaling leidde tot een zucht van opluchting, omdat gevreesd wordt dat het omvallen van Evergrande een domino-effect kan veroorzaken in de Chinese vastgoedwereld. Anderzijds zijn de problemen daarmee nog lang niet van de baan: Evergrande moet dit jaar nog vier rentebetalingen uitvoeren, en volgend jaar zijn er nog veel meer schulden af te lossen.

“De rentebetaling is goed nieuws. Evergrande koopt er de tijd mee die nodig is om onderdelen te verkopen en om een ordentelijke herstructurering door te voeren”, zegt Wu Qiong, analist bij BOC International Holdings.

Een andere analist, Justin Tang van United First Partners, is sceptischer. “Dit lost het probleem van het bedrijf niet op, en het verandert niets aan het feit dat het een levende dode is”, zegt hij.