©  BELGA

Veldrijden

Laurens Sweeck is outstanding in Ardooie en wint zijn eerste cross van het seizoen

Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft de donderdag Kermiscross in het West-Vlaamse Ardooie volledig naar zijn hand gezet. De 27-jarige Sweeck zette nog voor half cross een solo op die hij netjes afrondde. Nederlander David van der Poel kon in de strijd voor de tweede plaats zijn landgenoot Mees Hendrikx van zich af houden. Joris Nieuwenhuis moest tevreden zijn met de vierde plaats net voor Daan Soete. Lennert Belmans werd zesde voor Witse Meeussen.

Vincent Van Genechten

Michael Vanthourenhout, toch een van de topfavorieten voor de eindzege, belde in laatste instantie nog af wegens ziekte en zo kregen de organisatoren 55 renners aan de start. Een omvangrijke kopgroep trok de tweede ronde in. Daar maakten onder meer Joris Nieuwenhuis, Daan Soete, Lander Loockx, Felipe Orts, Laurens Sweeck, David van der Poel, Mees Hendrikx, Witse Meeussen, Diether Sweeck en Lander Loockx deel van uit.

LEES OOK. Alicia Franck wint Kermiscross Ardooie na lange solo

Eens opnieuw in het veld zette Laurens Sweeck zijn turbo aan en spatte de kopgroep compleet uit elkaar. Sweeck, die het Amerikaanse wereldbekeravontuur aan zich liet voorbij gaan en op stage trok naar Spanje, creëerde meteen een fikse kloof. Achter hem sloegen de Nederlanders David van der Poel met Mees Hendrikx en Daan Soete even de handen in elkaar. Tot David van der Poel op zijn beurt ging versnellen en Hendrikx en Soete in de steek liet. Laatstgenoemde moest op zijn beurt Hendrikx laten rijden.

Laurens Sweeck bleef als leider zijn eigen tempo verder ontwikkelen en trok de slotronde in met een voorsprong van een kleine minuut op David van der Poel. Deze laatste moest wel nog doorgeven om Mees Hendrikx van zich af te houden. Uiteindelijk bleken deze plaatsen toch vast te liggen en kon Laurens Sweeck het zegegebaar maken. Sweeck volgt daarmee Gianni Vermeersch op als eindlaureaat van deze Kermiscross.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Met goed gevoel huiswaarts”

Laurens Sweeck verkoos een tiendaagse stage in Spanje boven de drie wereldbekercrossen in Amerika. Zijn verblijf in Mallorca loonde meteen. In Ardooie liet de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal iedereen achter zich. Sweeck zette nog voor half cross een solo op. Niemand slaagde erin hem nog wat in de weg te leggen en zo kon hij in de ‘groentegemeente’ zijn eerste zege van het seizoen laten optekenen.

“Mijn tempo lag in de tweede ronde misschien iets hoger dan bij de rest. Ik heb me ook niet echt ingehouden. Dat is ook niet mogelijk op zo’n parcours. Met de handrem oprijden was zeker niet aan de orde, want dan sta je gewoon stil. Ik heb gewoon getracht mijn eigen ritme aan te houden. In de laatste twee ronden heb ik het misschien iets rustiger aan gedaan. Maar ook weer niet te rustig. Ik wou met een goed gevoel huiswaarts keren en dat doe ik zeker met een zege op zak”, aldus Sweeck.

 

 ©  BELGA

Dit jaar geen Amerikaanse crossen voor de oud-Belgisch kampioen. Hij verkoos een stage in Mallorca. “Ik ga nu niet zeggen dat die stage ervoor zorgt dat ik meteen win. Ik had daarvoor ook al het gevoel dat ik goed werk had afgeleverd. Ik ben de laatste dagen wel wat verkouden geworden en ben tevreden dat dit vandaag niet heeft opgespeeld. Deze wedstrijd was ideaal om er na twee weekends zonder cross opnieuw in te komen. Ik rijd deze week zelfs drie crossen op vier dagen. Ik heb kunnen opbouwen naar wat nu komt. De gasten die in Amerika aan de slag waren, konden niet echt trainen en kregen af te rekenen met verplaatsingen en noem maar op. Bij mij ligt de focus niet alleen op Zonhoven van komende zondag. Ook in Ruddervoorde, op zaterdag, wil ik meedoen om te winnen. Het zou heel mooi zijn om eens drie op drie te halen. De Kermiscross in Ardooie was misschien niet spannend voor het publiek, ik ben toch blij dat ik het op die manier heb kunnen afmaken.”