Rudi Vervoort 

Rudi Vervoort ©  ISOPIX

Rudi Vervoort: “Voor Brussel licht de weg op naar een normaler leven”

“Voor ons licht de weg op naar een leven dat, laten we zeggen, “normaler” is? We zijn deze weg ingeslagen, stapje voor stapje”, zei Rudi Vervoort donderdagnamiddag in het Brussels Parlement bij de voorstelling van de ambities van de Brusselse regering voor volgend jaar, die in het teken staan van het herstelbeleid om de gevolgen van de Covid 19-pandemie op te vangen.

jvhBron: BELGA

De coronacrisis heeft zwaar ingehakt op de Brusselse begroting, aldus Vervoort. 2021 wordt afgesloten met een tekort van een miljard euro en de schuld is door de eenmalige uitgaven van de crisis ruim anderhalf miljard gestegen. 

De Brusselse regering wil het tekort volgend jaar met 360 miljoen verminderen, dankzij de groei van de ontvangsten met 117 miljoen door onder meer een toename van de gewestbelastingen (70 miljoen) en een verbetering van de parameters van de bijzondere financieringswet. De pandemie zorgde ook voor de vertraging van een aantal investeringen voor in totaal 141 miljoen, terwijl de regering zich 105 miljoen lineaire besparingen oplegt. Daardoor komt het tekort uit op 642 miljoen euro.

De minister-president startte zijn overzicht van de verschillende sectoren niet toevallig met huisvesting. “De grootste en meest flagrante ongelijkheid die deze crisis nog sterker duidelijk heeft gemaakt, is de toegang tot de kwaliteitswoning”, aldus Vervoort, die de maatregelen voor 2022 van het Noodplan voor het sociaal huisvestingsplan opsomde. Voor het nieuw beleid wordt 35 miljoen voorbehouden voor volgend jaar.

Mobiliteit

Inzake mobiliteit kondigde Vervoort aan dat het kader van de MaaS (Mobility as a Service) binnenkort klaar zal zijn. Dat moet de verschillende mobiliteitswijzen centraliseren: MIVB, NMBS, De Lijn, TEC, auto’s, fietsen, deelsteps, deelauto’s, maar ook carpooling en gedeelde parkeerplaatsen centraliseren. 

Wat het bezoldigd personenvervoer betreft, hoopt de minister-president dat de ordonnantie die momenteel aan de sector wordt voorgelegd begin volgend jaar definitief kan worden goedgekeurd. 

Minister-president Vervoort stond ook uitvoerig stil bij de relance. De Brusselse regering schrijft zich in de Europese en de nationale plannen in. Hij benadrukte dat de specifieke maatregelen voor de sectoren die nog steeds onder de crisis lijden worden voorgezet.

Meer over Brussel