Een ontwortelde boom in Leeuwergem. 

Een ontwortelde boom in Leeuwergem. ©  rr

Bomen ontworteld door felle rukwinden: KMI blijft waarschuwen voor rukwinden, regen en stormtij

Op talrijke plaatsen in ons land zullen er donderdag nog steeds felle rukwinden, tot 90 kilometer per uur, opgetekend worden waardoor schade mogelijk is. Ook overlast door de hoge neerslaghoeveelheden is mogelijk, waarschuwt het KMI. Het noodnummer 1722 is nog steeds actief.

Bron: BELGA

We krijgen donderdag een onstuimige dag met felle buien en rukwinden. Het wordt ook gevoelig frisser dan de voorbije dagen, meldt het KMI. Op veel plaatsen is donderdagvoormiddag nog code oranje voor rukwinden van kracht. De westelijke wind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig en lokaal zelfs nog krachtig met rukwinden van 60 tot 80 kilometer per uur, aan zee zelfs tijdelijk tussen 90 en 110 kilometer per uur. In de loop van de namiddag neemt de wind gelukkig in kracht af.

‘s Avonds zijn nog enkele buien mogelijk in het oosten van het land, maar elders klaart het grotendeels op. Het ergste is dan voorbij, aldus het KMI.

Bomen ontworteld

In de nacht van woensdag op donderdag liet het slechte weer zich al voelen. In het Oost-Vlaamse Leeuwergem en Everbeek bijvoorbeeld, waar bomen ontworteld werden. Ook in de Antwerpse gemeenten Mortsel en Brasschaat waaide een boom om. Op de Frankrijklei in Antwerpen is dan weer hinder door een stelling die gedeeltelijk omver is geblazen. Op de E19 in Loenhout en Meer kantelden twee vrachtwagens door de wind.

1722 blijft actief

De FOD Binnenlandse Zaken heeft door het voorspelde slechte weer, dat ook in de nacht van woensdag op donderdag voelbaar was, tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulp.

Voor storm- of waterschade die niet levensbedreigend is, maar waarvoor de bijstand van de brandweer noodzakelijk is, kunnen mensen een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722. Op die manier raakt het noodnummer 112 voor mogelijk levensbedreigende situaties niet overbelast.