Aantal besmettingen lag dit jaar nog nooit zo hoog

Alle coronacijfers blijven donderdag in negatieve zin evolueren. Zo liggen er momenteel weer bijna duizend covidpatiënten in het ziekenhuis, een stijging met ruim een kwart tegenover een week geleden. Maandag werd ook het hoogst aantal nieuwe besmettingen vastgesteld dit jaar.

Bron: BELGA

Ook het aantal patiënten op intensieve zorg is gevoelig gestegen, met een vijfde tegenover een week eerder, tot 240. Er werden de afgelopen week elke dag gemiddeld bijna 90 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een stijging met de helft in vergelijking met de zeven dagen ervoor.

Tussen 11 en 17 oktober waren er in ons land elke dag gemiddeld bijna 3.250 coronabesmettingen, ook een stijging met de helft in vergelijking met de zeven dagen ervoor. Op het dashboard van Sciensano is bovendien te zien dat er maandag 6.466 besmettingen werden genoteerd. Het gaat nog om niet-geconsolideerde cijfers, maar dit jaar lag het aantal besmettingen nog nooit zo hoog.

LEES OOK. 119 besmettingen in één dag in Oudsbergen: “Meer dan in hele week tijdens piek pandemie”

In hetzelfde tijdsbestek werden er dagelijks gemiddeld meer dan 50.000 tests afgenomen, een stijging met ruim een tiende. De positiviteitsratio klimt zo tot bijna 7 procent. Op 100 tests blijken dus ongeveer 7 personen positief. Bij de 0- tot 9-jarigen zijn er 12 procent positieve testen.

In alle provincies kennen de besmettingen een klim. Uitschieter is de provincie West-Vlaanderen, waar het aantal infecties tussen 11 en 17 oktober meer dan verdubbelde (+115 procent). Maar ook in Limburg (+80 procent), Oost-Vlaanderen (+74 procent), Waals-Brabant (+70 procent), Antwerpen (+65 procent), Henegouwen (+60 procent) en Namen (+56 procent) is het virus opnieuw aan een stevige opmars bezig.

Dagelijks overleden in dezelfde periode gemiddeld twaalf covidpatiënten, een stijging met een derde. Er zijn nu al bijna 26.000 covid-overlijdens vastgesteld in ons land sinds het begin van de pandemie.

Het reproductiegetal klimt verder tot 1,33. Als die waarde boven de ‘1’ ligt, verhevigt de epidemie in ons land. Op een week tijd steeg de r-waarde met exact een derde.

De vaccinatiegraad tot slot ligt bij de volwassen bevolking inmiddels op 87 procent. Over alle leeftijdsgroepen heen is precies 75 procent minstens één keer gevaccineerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer