©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

3M schikt in VS voor 98 miljoen dollar in dossier rond vervuiling van Tennessee River

Chemiebedrijf 3M is ermee akkoord gegaan 98,4 miljoen dollar (84,6 miljoen euro) te betalen in het kader van een schikking in het dossier rond de vervuiling met chemicaliën van de Tennessee River. Dat meldt persagentschap Reuters. Het bedrijf is ook in ons land in opspraak vanwege de PFAS-verontreiniging in de buurt van de fabriek in Zwijndrecht.

Bron: BELGA

In 2019 moest 3M toegeven dat het op de productiesite in Decatur in de Verenigde Staten illegaal PFAS loosde in de Tennessee-rivier. 3M moest daarop de productie staken en 35 miljoen dollar betalen aan de plaatselijke autoriteiten.

Het bedrijf ontsnapt nu aan een rechtszaak door de schikking. Er werden drie deals gesloten: eentje met milieuvereniging Tennessee Riverkeeper, eentje met burgers van Morgan County die een class action of groepsvordering hadden gestart en een private deal met Morgan County, de stad Decatur - waar de fabriek gevestigd is - en het nutsbedrijf van Decatur.

3M laat nog weten dat de akkoorden nog finaal goedgekeurd moeten worden. Het bedrijf geeft niet toe dat het iets fout heeft gedaan.

Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap (Environmental Protection Agency) liet dinsdag nog weten limieten te zullen stellen voor de chemische producten van de PFAS-groep, die gelinkt worden aan ziektes zoals nierkanker.