©  ©ANP/Kippa/Freek van Asperen

Vlaamse actrice Sien Diels, bekend van ‘Sesamstraat’, is overleden

De Vlaamse actrice Sien Diels is op 74-jarige leeftijd overleden. De langste bewoner van Sesamstraat – ze was er bij van de eerste aflevering en speelde 36 jaar lang mee in het programma – is niet meer. “Sesamstraat was mijn levenswerk, het mooiste wat ik heb mogen doen.”

Bron: BELGA

Als meneer Aart weer eens kwam mopperen tegen Tommie, Ieniemienie of Pino, was daar gelukkig altijd Sien. Sien Diels was de moederfiguur voor alle dieren van het legendarische Sesamstraat, en ook een beetje voor alle kinderen die in pyjama voor tv zaten. Ze vervulde die rol met verve, jarenlang. De rots in de branding van het populairste kinderprogramma aller tijden is nu niet meer. Sien Diels, die voluit Francine Diels heette, is op 74-jarige leeftijd overleden.

 

 ©  BELGAIMAGE

Diels zou uiteindelijk 36 jaar lang meespelen in de kinderreeks. Al die tijd pendelde ze voor die opnames – zes weken per seizoen – van bij haar thuis in het Leuvense 200 kilometer verder naar Hilversum. Haar rol zou ook evolueren: eerst was ze een zelfstandige en gevatte jonge winkeluitbaatster. In die beginjaren was Sesamstraat er ook heel erg op gericht om rollenpatronen te doorbreken: als er iets gerepareerd moest worden in de straat, dan stak steevast Sien de handen uit de mouwen. Intussen stonden de mannen de was te doen. Later evolueerde ze meer naar een soort moederfiguur voor de dieren in de reeks. “Sesamstraat is alleszins mijn levenswerk, het mooiste wat ik heb gedaan in mijn carrière”, zei ze daarover.

Vlamingen nodig

Sesamstraat was een van oorsprong Amerikaans programma. Toen het kinderprogramma hier bij ons in 1976 begon, was dat een coproductie tussen de Nederlandse NOS en de toenmalige BRT. Er waren dus Nederlanders en Vlaamse acteurs nodig om de reeks te bevolken. Voor de rol van Sien hadden de makers eigenlijk aan een kleuterjuf gedacht, om het educatieve karakter van de reeks in de verf te zetten. Sien Diels was de enige echte actrice die ook meedeed aan de audities, maar ze werd uitgekozen omdat ze zo losjes en vrolijk met de kinderen was omgegaan. Ze zou uiteindelijk tot 2012 blijven meespelen in het programma.