©  AP

Rusland lijkt niet van plan meer aardgas aan Europa te leveren

Rusland lijkt niet van plan meer aardgas naar Europa te sturen. Dat valt op te maken uit veilingen van gascontracten. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin nog gezegd dat zijn land klaarstond om meer gas te leveren.

Bron: BELGA

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, de grootste leverancier van aardgas aan Europa, zou uitgaande van de veilingresultaten komende maand niet meer gas willen sturen via belangrijke gasroutes die door Oekraïne lopen. Het zou alleen beperkte voorraden naar Polen willen sturen.

Op de internationale gasmarkt werd deze stap maandag direct gevoeld. De prijzen van termijncontracten voor Nederlands aardgas stegen halverwege de dag met 13 procent, nadat ze vorige week juist weer wat waren gedaald.

Door het aantrekken van de economie en de lage gasvoorraden zijn de energieprijzen in Europa de jongste weken flink gestegen. Verschillende bedrijven waaronder zinksmelter Nyrstar en staalconcern ArcelorMittal hebben hierdoor al hun productie moeten terugschroeven. Ook de gezinnen voelen de hogere gasprijs hard in hun portemonnee.

Meer over Rusland