©  AP

Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overleden aan coronavirus

Colin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan de gevolgen van het coronavirus.

Bron: BELGA

Powell was de eerste zwarte Amerikaan die minister van Buitenlandse Zaken werd. De oud-minister werd 84.

“We verliezen een buitengewone en liefdevolle man, vader, grootvader en een groot Amerikaan”, aldus de familie in een mededeling op Facebook. Powell was volledig gevaccineerd.

Dienaar

Voormalig Amerikaans president George W. Bush noemde Powell “een groot dienaar van de staat”. “Verschillende presidenten hebben vertrouwd op Powells oordeel en ervaring”, schrijft Bush nog. “Hij werd heel gerespecteerd in het land en het buitenland.” Als buitenlandminister onder Bush raakte Powells reputatie ernstig bezoedeld.

Voor de Verenigde Naties pleitte hij op basis van valse informatie ervoor om Irak binnen te vallen. Na zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken noemde Powell die passage zelf ook een smet op zijn carrière.

De huidige Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft ook eer betuigd aan een “groot man”. Powell was de eerste zwarte Amerikaan die bevelhebber werd van de strijdkrachten. Austin werd begin dit jaar de eerste zwarte minister van Defensie. “Ik ben een grote vriend en een mentor verloren”, zei Austin vanuit Tbilissi, hoofdstad van Georgië.

Vietnam

Powells carrière startte in het leger, in Vietnam, en kende een eerste hoogtepunt als veiligheidsadviseur op het einde van het presidentschap van Ronald Reagan. Onder diens opvolger, George H.W. Bush, werd Powell de jongste en de eerste zwarte bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten.

In het midden van de jaren 90 werd hij een tijdlang beschouwd als een groot kanshebber om de eerste zwarte president te worden. George W. Bush, die president werd in 2001, koos hem als minister van Buitenlandse Zaken. Dat bleef hij vier jaar lang, maar in die periode raakte zijn reputatie ernstig bezoedeld. In een interview na zijn aftreden noemde hij die passage “een smet” op zijn carrière.

Meer over Verenigde Staten