©  BELGAIMAGE

Fransman Demory volgt Philip Mestdagh op als bondscoach bij de Belgian Cats

De Fransman Valéry Demory is de nieuwe bondscoach van de Belgian Cats. Dat bevestigt de Belgische basketbond zaterdag. De 58-jarige Demory volgt Philip Mestdagh op, met wie de samenwerking een maand geleden werd stopgezet. 

Maarten DelvauxBron: BELGA

“Valéry Demory is een warme persoonlijkheid, met een ruime ervaring én palmares op het allerhoogste niveau”, zegt de General Manager van de Cats, Koen Umans. “Hij brandt van ambitie om de Belgian Cats samen met de hele staf naar nog sterkere prestaties en prijzen te leiden.” De Franse coach, die als speler tweemaal de titel veroverde bij Limoges en 121 keer voor Frankrijk uitkwam is nu coach bij Montpellier. In 2016 was hij al eens aan de slag bij Montpellier en won de landstitel. Ex-NBA ster Tony Parker haalde hem naar ASVEL Lyon, de club waar hij voorzitter/eigenaar is. In 2019, en met Julie Allemand, werd Demory met Lyon kampioen.

Philip Mestdagh was sinds augustus 2015 hoofdcoach van de Cats. Hij nam toen over van Daniel Goethals, van wie hij toen de assistent was. In totaal stond Mestdagh in 89 wedstrijden (61 zeges, 28 nederlagen) aan het roer van de Belgische vrouwenploeg. Zijn contract liep af na de Olympische Spelen van Tokio, waar België in de kwartfinale nipt verloor van het gastland. Eerder leidde hij het team naar twee bronzen EK-medailles en een vierde plaats op het WK. 

Op 11 november spelen de Cats hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2023 in en tegen Bosnië-Herzegovina. Drie dagen later ontvangen ze Duitsland. In februari 2022 staat het kwalificatietoernooi voor het WK later op het jaar in Australië (22/09-1/10) op de planning.