zaterdag 16 oktober 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Integro-directeur Roel Eerlingen en actrice An Nelissen, boegbeeld van het bevragingsproject.   Serge Minten

Ouderen

Babyboomers gezocht om mee te denken over woonzorg van de toekomst

Hasselt

Hoe moet het er over vijftien jaar aan toegaan in een woonzorgcentrum? Integro zoekt dertig Limburgers tussen 65 en 75 jaar om de koppen bij elkaar te steken over dat thema.

Integro is de grootste social-profitspeler op het vlak van ouderenzorg in Limburg en omvat acht woonzorgcentra, goed voor 1.100 medewerkers en ongeveer evenveel bewoners. Met het project ‘Room with a view’ - kamer met uitzicht/visie - wil de organisatie peilen naar de verwachtingen en wensen van toekomstige gasten, mensen die nu tussen 65 en 75 jaar zijn.

“We willen vooral niet pretenderen dat wij weten hoe het morgen allemaal moet”, start Roel Eerlingen, algemeen directeur van Integro. “We hebben de afgelopen honderd jaar sterk aanbodgestuurd gewerkt: we boden iets aan waarvan we dachten dat het goed zou zijn voor de zorgvrager. Maar is dat ook zo voor de volgende generatie, de babyboomers? Die gaan niet klakkeloos aanvaarden wat wij aanbieden zoals de brave generatie senioren van nu. Wat moet het dan wel zijn? Dat willen we die doelgroep graag zelf vragen.”

Workshops

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via een website en uit die groep worden dertig personen geselecteerd. “Er komen vier workshops met die dertig deelnemers. De voorstellen die zij uitwerken, presenteren we vervolgens op ons onlineplatform. In februari kan iedereen dan via dat platform op deze ideeën reageren. Op die manier hopen we honderden mensen te betrekken bij dit belangrijke debat. We willen landen met een eindrapport dat voor de hele sector nuttig is. Voor Integro is het echt de bedoeling om onze strategische keuzes daarop af te stellen”, tekent Eerlingen uit.

Het is echt de bedoeling om onze strategische keuzes af te stellen op dit project Roel Eerlingen algemeen directeur Integro

“Er is bij ons weten nooit eerder zo’n specifieke bevraging geweest in onze sector”, gaat de algemeen directeur verder. “In Limburg verblijft nu 18 procent van de 80-plussers in een woonzorgcentrum. Als we dat percentage willen aanhouden en rekening houden met de vergrijzing tot 2035, dan moeten er in Limburg alleen al 4.000 rusthuisplaatsen bijkomen. Of moeten we al die plaatsen toch niet voorzien omdat de babyboomers ‘over mijn lijk’ zeggen? Sowieso zal de woonzorg anders moeten dan in de huidige vorm.”

Competitie

Is het niet moeilijk om nu al zinnige keuzes te maken voor over vijftien jaar? “Ja”, erkent Eerlingen. “Mensen van de KU Leuven komen daarom in de eerste workshop wat juridische en financiële aspecten en mogelijkheden toelichten.” Er zijn al veranderingen bezig: “Decennialang was het aanbod in de ouderenzorg kleiner dan de vraag. Vandaag - en zeker na de coronacrisis - is dat anders. Er zijn nauwelijks nog wachtlijsten in Limburgse rusthuizen. Ik denk dat er een soort van competitie zal ontstaan om tegen een aanvaardbare prijs een kwaliteitsvol verblijf aan te bieden.”

Een andere grote uitdaging is het tekort aan zorgpersoneel. “Ik ben ervan overtuigd dat er veel mensen zijn die niet het diploma hebben maar wel de competentie om te zorgen. We mogen die mensen nu niet aanwerven maar ik ga bij minister Beke pleiten om die personeelsnormen te flexibiliseren”, kondigt Eerlingen aan.

Er komt een generatie van mensen die eisen durven stellen Roel Eerlingen algemeen directeur Integro

Nevendoelstelling van het project is mensen aanmoedigen om na te denken over hun oude dag. “Men denkt vaak dat het nog is zoals vroeger”, verzucht Eerlingen. “Zelfs mijn eigen moeder meende dat ze in een woonzorgcentrum niet samen bij onze papa op de kamer zou mogen slapen.”

Opera

Integro-directeur Roel Eerlingen en An Nelissen.  Serge Minten

Actrice An Nelissen (65), wier jeugd in Maasmechelen en Bree ligt, is boegbeeld van het bevragingsproject: “Mijn eerste reactie was: ‘Een rusthuis? Over my dead body!’. Het is een taboe maar het maakt wezenlijk deel uit van het leven. Er wordt te laat aan gedacht, soms pas letterlijk als het voor de deur staat. Het is veel beter om er lang op voorhand over na te denken. Mijn collega Frank Aendenboom had zelfs al op zijn 54ste een plek geregeld in zijn favoriete rusthuis.”

Nelissen timmert aan een solovoorstelling over babyboomers. Heeft zij al ’n ideetje voor haar oude dag? “Ik zag ooit een documentaire over een Milanees tehuis voor bejaarde muzikanten en operazangers. De hele dag klonken er aria’s en ze aten alle dagen goed omdat ze hun eisen stelden, dat waren vedetten, hè!”

Eerlingen: “Het prototype van de generatie die op ons afkomt: mensen die eisen durven stellen.”

“Ik sprak Marcel Vanthilt over die operamensen en dat sprak hem aan”, verklapt An. “Hij zei: ‘Als het zover is, gaan wij samen met een stuk of acht muzikanten en acteurs in zo’n huis wonen’.”

Wie geïnteresseerd is om deel te nemen aan het bevragingsproject over woonzorg kan zich aanmelden via https://woonzorgvanmorgen.be/inschrijven

Meer over Ouderenzorg

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws