©  AFP

Amerikaanse regering wil dat Hooggerechtshof Texaanse abortuswet weer blokkeert

De Amerikaanse regering gaat aan het Hooggerechtshof vragen om de controversiële Texaanse abortuswet te blokkeren. Dat heeft Anthony Coley, woordvoerder van het ministerie van Justitie, vrijdag meegedeeld.

Bron: BELGA

De staat Texas had begin september een erg strenge abortuswet ingevoerd. De wet is sindsdien het voorwerp van juridisch getouwtrek. Op 6 oktober had rechter Robert Pitman die wet geblokkeerd, maar die uitspraak werd in beroep ongedaan gemaakt. Justitie zal nu aan het Hooggerechtshof vragen om de uitspraak van Pitman te herstellen. Het formele verzoek zal naar verwachting in de loop van de komende dagen worden overgemaakt.

Burgers die klacht indienen

De zogenaamde “Heartbeat act” verbiedt de meeste abortussen zodra er een hartslag van het embryo kan worden geregistreerd, meestal na ongeveer zes weken. Maar op dat moment weten de meeste vrouwen nog niet dat ze zwanger zijn. Er is bovendien geen uitzondering mogelijk als er sprake is van verkrachting of incest. Enkel als het leven van de vrouw in gevaar is, kan er een uitzondering worden gemaakt.

In het verleden werden gelijkaardige wetten vernietigd omdat ze in strijd zijn met het precedent dat het Hooggerechtshof in 1973 stelde in de zaak Roe tegen Wade. Dat bevestigde het recht op abortus zolang de foetus niet levensvatbaar is, tot 22 à 24 weken zwangerschap.

Texas heeft zijn wet echter anders gedefinieerd: het is niet aan de autoriteiten om de maatregel te doen respecteren, maar “enkel” de burgers. Zij worden dus aangemoedigd om een klacht in te dienen tegen mensen of organisaties die vrouwen zouden helpen om abortus te plegen.

Het Hooggerechtshof, dat een meerderheid aan conservatieve rechters telt, had eerder al eens beslist om de wet niet met een spoedprocedure op te schorten. Door die beslissing blijft de wet voorlopig van kracht, in afwachting van een definitieve uitspraak over de grondwettelijkheid ervan.

Meer over Verenigde Staten