©  BELGA

Pfizer vraagt Europese goedkeuring coronavaccin voor kinderen vanaf 5 jaar

De farmabedrijven Pfizer en BioNTech hebben in Europa een aanvraag ingediend voor het gebruik van hun coronavaccin bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud. De gegevens van de klinische proeven zijn overgemaakt aan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), zo is vrijdag meegedeeld.

Bron: BELGA

De toezichthouder moet de resultaten nu beoordelen en beslissen of het middel inderdaad gebruikt kan worden voor iedereen vanaf 5 jaar. Voorlopig wordt het coronavaccin van Pfizer/BioNTech in Europa enkel gebruikt bij mensen van 12 jaar en ouder.

Vorige week hadden de twee bedrijven al een aanvraag voor dezelfde leeftijdsgroep ingediend bij de Amerikaanse geneesmiddelenregulator FDA. 

Uit onderzoek bij 2.268 kinderen tussen 5 en 11 jaar zou blijken dat het vaccin effectief is en geen grote bijwerkingen vertoont. Zo is het aantal opgewekte antilichamen vergelijkbaar met die bij mensen van 16 tot 25 jaar en komen ook de bijwerkingen grotendeels overeen. De kinderen kregen twee prikken van elk 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder, die 30 microgram per prik krijgen. 

Pfizer en BioNTech doen ook al onderzoek naar het effect van het vaccin bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. Die groep krijgt 3 microgram per prik toegediend.

Meer over Coronavaccin