©  Reuters

Brits parlementslid doodgestoken tijdens bijeenkomst met kiezers in kerk

Sir David Amess (69), een Brits Conservatief parlementslid is vrijdag overleden nadat hij meerdere keren werd gestoken tijdens de Constituency Surgery, een soort van burgerraadpleging dat plaatsvond in de Belfair Methodist Church in het kiesdistrict Leigh.

Volgens Sky News zou een man de kerk zijn binnengewandeld en hem meerdere keren gestoken hebben. Sir Davis Amess, die Southend West in Essex vertegenwoordigt, zou ter plaatse behandeld zijn voor zijn verwondingen maar omstreeks 16 uur (Belgische tijd) meldde Sky News dat Amess ter plekke overleden is. Een lokaal raadslid gaf eerder aan dat het er “ernstig uit zag”. Er was ook een traumahelikopter ter plaatse toen. Het is nog niet duidelijk wat het motief was van de dader. De man, die 25 is, werd snel gearresteerd.

(Lees verder ondere de foto’s)

Sir David Amess overleed vrijdag nadat hij meermaals werd neergestoken. 

Sir David Amess overleed vrijdag nadat hij meermaals werd neergestoken. ©  AFP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We kregen vandaag kort na 12u05 (lokale tijd) een melding van een steekpartij. De agenten waren kort nadien ter plaatse, arresteerden de man en vonden er ook een mes. Hij zit momenteel in voorarrest”, vertelde de politie van Essex aan Daily Mail. “Er is geen dreiging voor de bevolking. We willen de mensen ook bedanken om ons zo snel gecontacteerd te hebben over het incident”, klinkt het. De politie is ook op zoek naar getuigen, beelden van dashcams of andere camera’s.

Britse politici reageerden geschokt op het incident. Carrie Johnson, de vrouw van premier Boris Johnson reageerde op Twitter: “Het is absoluut afschuwelijk nieuws. Hij was ontzettend vriendelijk en goed. Een grote dierenvriend en echte gentleman. Dit is zo oneerlijk. Mijn gedachten zij bij zijn vrouw en hun kinderen.”

De zaak doet denken aan de moord op Labour-parlementslid Jo Cox in 2016. Cox werd aangevallen door een rechts-extremist op een burgerbijeenkomst in haar kiesdistrict en overleed aan haar verwondingen. De moord vond plaats enkele weken voor het referendum over de brexit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (lto)

Meer over Verenigd Koninkrijk