Themabeeld 

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Ook Duitsland sleutelt aan hoge energiefactuur

De Duitse regering gaat volgend jaar een taks op het elektriciteitsverbruik verlagen. De maatregel zal de hoge energiefactuur van de modale Duitser naar beneden trekken. Dat hebben de Duitse elektriciteitsnetbeheerders, waaronder Elia-dochter 50Herz Transmission, vrijdag aangekondigd.

jvhBron: BELGA

Zo zal de heffing voor hernieuwbare energie - een taks die aangewend wordt voor meer productiecapaciteit voor wind- en zonne-energie - bijna gehalveerd worden tot 3,723 eurocent per kilowattuur (kWh), melden de hoogspanningsnetbeheerders 50Herz Transmission, Amprion, TenneT TSO en TransnetBW.

De verlaging komt er door “het hoge niveau van de elektriciteitsprijzen op de markten”. De Duitse regering had eerder al aangekondigd dat de taks zal verlaagd worden, al kwam die aankondiging nog voor de huidige hausse van de stroomprijzen. De lagere opbengst zal Berlijn compenseren met de begin dit jaar ingevoerde CO2-taks.

Ook in Duitsland surfen de hoge energieprijzen en de gevolgen voor de huishoudens op de golven van de actualiteit. De voorbije dagen gingen meer en meer stemmen op dat de regering de kwestie moet aanpakken.

50Herz Transmission is een dochter van Elia Group, het beursgenoteerde bedrijf boven de Belgische hoogspanningsnetbeerder Elia.

Meer over Duitsland