Salah Abdeslam ©  Nieuwsblad

Abdeslam mag gehoord worden over rol van Nederlander bij aanslagen Parijs

Salah Abdeslam mag door de advocaat van Amsterdammer Anass A. (31) als getuige worden gehoord over de mogelijke rol van zijn cliënt bij de aanslagen in Parijs. De rechtbank in Rotterdam wees donderdag een verzoek toe van de advocaat om de Belg – de enige nog levende pleger van de aanslagen – te horen.

jvhBron: BELGA

Het Openbaar Ministerie in Nederland verdenkt A. ervan dat hij meehielp bij het leveren van vuurwapens die in 2015 werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs (163 doden) en vliegveld Zaventem (31 doden). Volgens de aanklacht bemiddelde A. in contacten tussen zijn Belgische neef Ali el H. en Nederlandse wapenhandelaren. Hem hangt daardoor nog altijd de verdenking boven het hoofd van “medeplichtigheid aan een terroristische organisatie”, hoewel het OM niet met zekerheid stelt dat A. wist waarvoor de wapens waren bedoeld.

A. is sinds de vorige tussentijdse zitting in 2019 op vrije voeten. Hij is volgens zijn advocaat weer aan het werk, waardoor hij deze tussentijdse zitting aan zich voorbij liet gaan. A. ontkende eerder met klem dat hij überhaupt wapens heeft geleverd. In tranen liet hij de rechters twee jaar geleden weten dat hij “tegen alle terroristen” is.

Het OM schermt evenwel met een appgesprek met zijn Belgische neef die de wapens zou hebben geleverd aan de terreurcel die de aanslagen pleegde. Daarin spraken ze over drie “clio’s” die klaarlagen. Volgens A. ging dat om auto’s, maar het OM denkt dat het om aanvalsgeweren ging die de aanslagplegers in Parijs en Brussel gebruikten. Volgens het OM waren de wapens van Nederlandse leveranciers op 28 oktober in Rotterdam opgehaald. Een van de aanvalswapens werd later gevonden in een woning in Brussel waar Abdeslam na de aanslag naartoe vluchtte. Later werd hij gepakt. Zijn rechtszaak in Parijs startte in september.

De advocaat van A. hoopt met het horen van Abdeslam én vijf andere getuigen dat hij de onschuld van de Amsterdammer kan aantonen. Volgens de raadsman was de neef de “belangrijkste schakel in het verhaal”. “Alles begon met de neef. Zonder hem hadden we hier vandaag niet gestaan.”

De zaak wordt op 16 december voortgezet. Het inhoudelijke strafproces vindt vermoedelijk pas volgend jaar plaats. De rechters drongen er bij de advocaat op aan dat A. aanwezig is. “Meneer heeft wat uit te leggen.”

Meer over Aanslagen Parijs

Aangeboden door onze partners