©  AP

Aanval met pijl en boog in Noorwegen: veiligheidsdiensten gaan uit van terreurdaad

De verdachte van de aanval met pijl en boog woensdagavond in Kongsberg, in het zuiden van Noorwegen, had zich bekeerd tot de islam. Dat heeft de politie donderdag laten weten. “Op dit moment gaan we uit van een terreurdaad”, aldus de Noorse veiligheidsdiensten.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Dit weten we al over de dodelijke raid met pijl en boog in Kongsberg in Noorwegen

De 37-jarige Deense man was eerder al op de radar van de politie gekomen omdat gevreesd werd voor radicalisering. Er waren aanwijzingen dat hij geradicaliseerd was, aldus de politie.

Bij de aanval in het centrum van Kongsberg kwamen vijf mensen om het leven. Twee anderen raakten gewond. De slachtoffers zijn tussen de 50 en de 70 jaar. Het gaat om vier vrouwen en één man. Bij zijn vlucht voor de politie beschoot hij ook de agenten met pijlen. Volgens een politiewoordvoerder werden alle slachtoffers mogelijk pas gedood na aankomst van de politie.

De veiligheidsdiensten gaan momenteel uit van een terreurdaad. Verder onderzoek moet precieze opheldering verschaffen over de motieven van de verdachte, luidt het in een communiqué. Het terreuralarm in Noorwegen wordt voorlopig niet opgetrokken.

De openbaar aanklager had eerder al laten weten dat de man de daden heeft toegegeven. Hij kwam al meerdere keren in contact met de Noorse gezondheidsdiensten. Of de man wegens psychische problemen in behandeling was, is niet duidelijk. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.