Nuuk ©  Shutterstock

Europese Commissie opent bureau in Groenland

De Europese Commissie gaat een bureau openen in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Het aanhalen van de banden met het eiland illustreert het toenemende strategische belang dat de Europese Unie aan het Noordpoolgebied hecht. Zo wil ze zich inspannen voor een internationaal moratorium op de exploitatie van gas-, olie- en kolenreserves.

jvhBron: BELGA

“Kolen, gas en olie moet onder de grond blijven in deze regio”, stelde eurocommissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius woensdag op een persconferentie waar hij een nieuwe mededeling over het Europese beleid voor het Noordpoolgebied toelichtte. De Commissie wil zich inspannen voor “een multilaterale juridische verplichting” om de exploitatie van deze fossiele brandstofreserves in het gebied niet langer toe te staan en de aankoop van deze voorraden te verbieden. 

De Commissie wil voortbouwen op de gedeeltelijke moratoria in de VS, Canada en Groenland. Ze zal echter niet enkel deze landen, maar ook landen als Rusland, Noorwegen en IJsland moeten overtuigen om verder te gaan. Moskou heeft van de exploitatie van de bodemrijkdommen van het gebied net een strategische prioriteit gemaakt. “We zijn niet naïef”, erkende Sinkevicius. “Er zullen intensieve diplomatieke inspanningen nodig zijn, maar de EU moet het voorbeeld geven”. 

“Het Noordpoolgebied verandert snel, door de impact van de opwarming van de aarde, de toenemende concurrentie voor natuurlijke bronnen en geopolitieke rivaliteiten”, vulde de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Josep Borrell aan. “Deze ontwikkelingen tonen dat Europa haar geopolitieke belangen breed moet definiëren om stabiliteit, veiligheid en vreedzame samenwerking te promoten in het gebied”.  

Het geostrategische belang van het Noordpoolgebied werd enkele jaren geleden nog onder de aandacht gebracht toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump te kennen gaf dat hij Groenland wou kopen. Zo ver gaat de Commissie niet, maar ze wil wel een bureau openen in Nuuk om de banden met het autonome Deense gebied aan te halen, haar aanwezigheid in de regio te versterken en het belang van het Noordpoolgebied in haar buitenlands beleid te onderstrepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer