©  rr

Dan toch schadevergoeding wanneer zonnepanelen lange tijd uitvallen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wil nu toch een vergoeding voorzien voor eigenaars van zonnepanelen die lange tijd blijven uitvallen als de zon schijnt. Netbeheerder Fluvius ontving daar dit jaar al 2.400 klachten over, 65 procent meer dan een jaar eerder.

jvhBron: BELGA

Het merendeel van die klachten komt uit onze provincie, aangezien de elektriciteit op het net in onze provincie gemiddeld langere afstanden moet afleggen. Daardoor kan het elektriciteitsnet de overtollig opgewekte stroom van zonnepanelen niet altijd verwerken. Bijgevolg valt de omvormer van de zonnepanelen uit, als een soort beveiliging. Aangezien het daarna een hele tijd duurt voor de installatie weer opstart, betekent dat voor de eigenaars fors minder stroomopbrengst en dus een hogere elektriciteitsfactuur.

LEES OOK. Fors meer klachten over zonnepanelen die uitvallen… als de zon schijnt

Energiedecreet

Vlaams ombudsman Bart Weekers pleitte maandag in Het Belang van Limburg er al voor om voor de eigenaars een forfaitaire vergoeding te voorzien. Demir ging daar echter niet op in en wilde de gedetailleerde rapportering van Fluvius afwachten. Die is er nu. “Het goede nieuws is dat de meeste klachten snel opgelost worden door kleine aanpassingen aan de installatie, door fases om te wisselen aan de elektriciteitscabine of aan de aansluiting van de klant”, zegt Demir. “Maar tegelijkertijd meldt Fluvius dat er hardnekkige problemen blijven bij enkele honderden klanten. Om hen te helpen, moet eerst het net versterkt worden, en dat kan maanden of jaren duren. Het energiedecreet biedt echter een oplossing voor die situaties. In het kader van technische flexibiliteit kan Fluvius een vergoeding betalen aan de gezinnen die te lang moeten wachten op een oplossing. Praktisch betekent dit dat een gezin of bedrijf bij langdurige storingen waarvan de oorzaak bij Fluvius ligt, een vergoeding zal ontvangen zolang de storing duurt.”

Voor de zomer

De minister zal nu een voorstel voorleggen aan de Vlaamse regering. “We mikken erop dat dit voor de zomer definitief goedgekeurd raakt”, zegt Demir. “Dit kan een oplossing bieden voor de honderden gezinnen.” Intussen werkt Fluvius ook aan een oplossing op lange termijn. Op achttien plaatsen wordt geïnvesteerd in het net. Op sommige plaatsen zijn die werken al bezig, elders zijn die gepland voor dit of volgend jaar. Daarnaast startte de netbeheerder ook al een dertigtal dossiers op voor de installatie van nieuwe distributiecabines, op de zwakste plekken van het net.

Meer over Zonnepanelen