©  RR

GAMES

Dit vindt onze gamerecensent na tientallen uren ‘Far Cry 6’: “Goed van seconde één”

Het wordt een broeierig hete gameherfst, want in ‘Far Cry 6’, dé blockbuster van het najaar, vliegen de molotovs je letterlijk om de oren. Maar het is zinvol geweld. Er moet namelijk een dictator van zijn voetstuk tuimelen.

Roel Damiaans

Yara (lees: Cuba). Paradijselijke plek met een prachtige jungle en hagelwitte stranden. De plek waar je sloten cuba libre kunt slurpen onder een rieten parasol. Maar ook waar dictator Antón Castillo het volk onderdrukt en het land financieel leegzuigt. Castillo wordt overigens meesterlijk vertolkt door karakteracteur Giancarlo Esposito (bekend uit Breaking Bad en The Mandalorian).

©  RR

©  RR

Straf verhaal

De speler heeft de vrije keuze of hoofdpersonage Dani Rojas een man of vrouw is. Speltechnisch lijkt Far Cry 6 als twee druppels rumop zijn voorgangers. Het zou echter veel te gemakkelijk zijn om de game daarom af te fakkelen. In tegenstelling tot de eerdere games in de reeks is deze het meest consistent. Vanaf de eerste seconde weet je dat het zal leiden tot een clash tussen het volk en Castillo. Maar het is de manier waarop de guerrillaoorlog langzaam wordt opgepookt die steengoed in elkaar steekt. De tientallen zijmissies wijken nooit ver af van het hoofdverhaal en geven extra diepgang aan de vele personages en hun drijfveren.

©  RR

Resolver

In de voortdurende strijd sta je nooit alleen. Het is de bedoeling dat je andere guerrillero’s overtuigt om mee te vechten, maar het zijn de Amigo’s op wie je altijd kunt rekenen: dierlijke kompanen die aardig van pas komen in vuurgevechten of tijdens sluipmissies. Van een tamme krokodil in een baseballshirt tot een vechthaan met een rothumeur.

Aan wapens helemaal geen gebrek. De makers hebben resolver - de Cubaanse levenswijze om van afval bruikbare voorwerpen te maken - vakkundig geïmplementeerd. Met schroot, olieresten en andere troep kun je maffe vuurwapens maken zoals de Tostador (vlammenwerper) of de Discos Locos, een machinegeweer dat op de maat van macarenamuziek cd’s afvuurt in plaats van kogels. Zelfs vliegen met een zelfgeknutseld hefschroeftuig dat zo uit de kladwerken van Panamarenko lijkt te komen, is een optie.

©  RR

De spelwereld is de grootste ooit in een Far Cry-game: we hebben het per helikopter afgemeten en komen uit op 144 vierkante kilometer. Wie de kaart voor de eerste keer openklapt, zal wellicht duizelen van de honderden icoontjes die missies of interessante locaties aangeven. Maar als je op eigen tempo de finale veldslag voorbereidt, zal je je nimmer vervelen. Far Cry 6 kolkt en kookt, knalt en sist, en meer moet dat niet zijn voor een actiegame met zo’n hoog popcorngehalte. Tientallen uren spelplezier gegarandeerd.

Far Cry 6, verkrijgbaar op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S en PC.

Meer over PlayStation

Aangeboden door onze partners