©  rr

Oprichter van extreemrechtse organisatie veroordeeld tot negen jaar cel in Frankrijk

De rechtbank in Parijs heeft dinsdag Logan Nisin, de 25-jarige oprichter van de ultrarechtse groepering OAS, veroordeeld tot negen jaar effectieve gevangenisstraf. Ook vijf andere leden van de organisatie werden tot celstraffen van vijf tot acht jaar veroordeeld wegens “terroristische bendevorming.”

jvhBron: BELGA

De organisatie zou onder meer plannen beraamd hebben voor gewelddadige acties. Mogelijke doelwitten daarbij waren onder meer moskeeën, politici, “zwarten of mensen van Noord-Afrikaanse origine” en “antifascistische militanten”. De groep was ook van plan om bedrijfsleiders af te persen om de aankoop van wapens te financieren.

De leden verklaarden tijdens het twee weken durende proces dat er nooit een aanslag heeft plaatsgevonden. In dit dossier “wijst alles op de nabijheid van de actie”, beklemtoonde de voorzitter van de rechtbank evenwel bij het uitspreken van het vonnis. 

OAS is genoemd naar de Organisatie van het Geheime Leger (‘Organisation de l’Armée Secrète’), die begin jaren zestig zowel in Frankrijk als Algerije een bloedige campagne voerde tegen de onafhankelijkheid van Algerije.

Meer over Frankrijk